Met een grootschalige studie heeft de deelstaat Berlijn voor het eerst systematisch geanalyseerd waar micro warehousing concepten zinvol zijn en hoe ze kunnen worden opgeschaald. De kansen zijn groot, de uitdagingen ook.
Meer mogelijk
Met microdepots is meer mogelijk dan verwacht, maar minder gerealiseerd dan mogelijk was: Dat is de korte conclusie van een recent onderzoek in Berlijn naar micro warehousing. Om echt een groter verkeersontlastend effect te hebben, zouden micro warehouising concepten moeten worden opgeschaald, melden diverse Duitse media.
Lees ook
Oprukkende e-commerce en micro fulfilment vraagt aanpassingen logistiek vastgoed
Potentie micro warehousing
Het potentieel is groot, blijkt uit een gedetailleerde analyse van de Berlijnse stedelijke ruimten en wijken. De concrete situaties zijn echter te ‘heterogeen’ voor één enkele aanpak. Wat nodig is, is een samenspel tussen particuliere ondernemingen en de openbare sector, kleine en grote spelers, en concepten voor één en meerdere gebruikers. In veel gevallen kunnen microdepots worden overwogen, vooral in het stadscentrum, maar ook in de buitenwijken. Zo hebben 45 van de 55 plangebieden een groot potentieel voor de vestiging van een microdepotlocatie, die nu nog niet bestaat.
Onderzoek
In opdracht van het Senaatsdepartement voor Milieu, Mobiliteit, Consumenten- en Klimaatbescherming (SenUMVK) hadden LNC LogisticNetwork Consultants, het bureau Knowledge-Based Planning en het bureau Cargobike.jetzt een praktijkgerichte studie opgesteld over het potentieel en de effecten van micro-depots in de deelstaat Berlijn. Het project, dat liep van december 2021 tot maart 2023, werd gefinancierd door het Berlijnse programma voor duurzame ontwikkeling (BENE) met geld van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de deelstaat Berlijn.