In de zoektocht naar chauffeurs komen transportbedrijven uit bij een nieuwe doelgroep: statushouders, of te wel asielzoekers met een verblijfsvergunning. Müller Transport in Holten gaat statushouders opleiden tot vrachtwagenchauffeurs, het Oostenrijkse Hödlmayr heeft al drie Syriërs achter het stuur zitten.
Directeur Jan Peter Müller van Müller Transport in Holten zegt tegen RTV-Oost dat het plan twee doelen dient: er is een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en er zijn statushouders die voor deze functie opgeleid kunnen en willen worden. Er wordt voor het project samengewerkt met tal van instanties, zoals Capabel Taal uit Utrecht. Het is overigens niet alleen zaak om statushouders de Nederlandse taal goed te leren, maar er zijn ook praktische zaken die in het Nederlandse arbeidsleven anders gaan dan in het land van herkomst.
Een aandachtspunt is volgens Müller de aanmelding door gemeenten. Gemeenten moeten statushouders aanmelden. De gemeenten willen garanties die wij op dit moment niet kunnen geven. Een aantal gemeenten haakt daarom af. Dat is jammer, want wie de opleiding goed doorstaat heeft bij ons een baan voor het leven.”
Opleidingsmodel
Het Oostenrijkse Hödlmayr wil graag het model met de integratie van statushouders nationaal maken. Eigenaar Johannes Hödlmayr zegt in het vakblad Traktuell: “We hebben nu de eerste drie Syrische vrachtwagenchauffeurs in dienst. Dat ging in samenwerking met het arbeidsbureau. Zij hebben ons in contact gebracht met deze mensen, samen hebben we naar de oplossing gekeken. Wij hebben deze statushouders in drie maanden tijd opgeleid, het arbeidsbureau heeft de rij-opleiding betaald. Onze eigen drivercoaches hebben beoordeeld of de chauffeurs geschikt waren voor hun job, en ze zijn alle drie gebleven.” Hödlmayr ziet kansen het opleidingsmodel in heel Oostenrijk toe te passen. “Daarover heb ik al contact gehad met de minister van verkeer. Dat zou toch mooi zijn: dat we statushouders met een arbeidsvergunning weer in het arbeidsproces kunnen laten functioneren. Dan drukken ze niet alleen op het sociale budget, maar leveren ze aan de andere kant ook weer wat op als ze belastingen betalen. Ik vind ook dat de overheid hier over na moet denken, want in de zoektocht naar chauffeurs financier ik taal- en chauffeursopleiding van statushouders. Daar mag van de overheid best wat tegenover staan.”