Nu distributiecentra meer en meer onder de loep liggen in het kader van de verdozing, is de hoofdvraag hoe we de weinig beschikbare vierkante en kubieke meters beter is de hoofdvraah kunnen benutten. Nu is het merendeel van de warehouses in Nederland ingericht als reachtruckmagazijn. Dat betekent dat slechts 10 tot 20 procent van de beschikbare kubieke meters wordt gebruikt voor opslag van goederen. “En ik durf te stellen dat de benuttingsgraad in de meeste magazijnen nog onder die 10 procent ligt”, stelt Eric Hereijgers, logistiek adviseur bij St. Onge en één van de initiatiefnemers van Warehouse of the Future.
Meerlaags distributiecentrum Istanbul
De oplossing is het bouwen van meerlaagse warehouses: warehouses met drie, vier of nog meer verdiepingen. Hereijgers noemt Istanbul als voorbeeld, de miljoenenstad in Turkije waar het bouwen van eenlaagse warehouses is verboden. Hij laat het voorbeeld zien van een warehouse met vier verdiepingen. De bovenste twee zijn uitgerust als smallegangenmagazijnen met een stuk dat gereserveerd is voor automatische opslag van pallets.

De verdieping daaronder is ingericht als reachtruckmagazijn met een deel waar een miniloadsysteem is geïnstalleerd. De onderste verdieping is gereserveerd voor verschillende vervoerders, die daar de goederen van de bovenste verdiepingen ontvangen en verdelen over de verschillende routes. Herijgers: “Dat is een oplossing voor extern transport. Een andere oplossing is het creëren van docks op elke verdieping.”
Automatisering
Hereijgers pleit daarnaast voor meer automatisering en mechanisering. Daarmee kan de benuttingsgraad van de beschikbare kubieke meters een stuk worden vergroot. “Met name AutoStore-systemen zijn populair. Ook zien we steeds meer toepassingen van autonome mobiele robots (AMR’s). Punt is alleen dat die systemen meestal niet hoger zijn dan 7 tot 8 meter. Dat betekent dat we ruimte daarboven nog steeds niet optimaal gebruiken. Daarom hebben we andere concepten nodig zoals meerlaagse warehouses.”