Ga naar hoofdinhoud

Spaanse drukker roteert met Egemin-systeem


Egemin Automation heeft drie rotatiesystemen, zogenaamde Egemin Guided Vehicles (E’gv’s), geïnstalleerd bij Einsa Print International, een Spaanse toonaangevende drukker van catalogi, magazines en telefoonboeken. De roteerders zijn voorzien van een downender-systeem, waarmee RLV’s (Roll Lifting Vehicles) met hydraulische klemmen grote papierrollen verticaal kunnen opheffen en roteren tijdens het transport, om ze vervolgens horizontaal af te leveren bij de drukpersen.

Juiste hoofdstukvolgorde
Vorig jaar bestelde Einsa bij Egemin Automation een AGV-systeem met zes E’gv’s, twee RLV’s die rollen vanuit het rollenmagazijn naar de drukpersen brengen en vier FLV’s (Forklift Vehicles) die de gedrukte en gesneden vellen papier op pallets naar de WIP-buffer (Work In Progress) en naar de bindmachines brengen. Op elke pallet komt een afzonderlijk hoofdstuk. Om het magazijn te beheren maakt Einsa gebruik van E’tricc-software, eveneens een product van Egemin. De software zorgt er tevens voor dat alle pallets met dezelfde hoofdstukken bij elkaar gezet worden in de buffer en dat de pallets daarna in de juiste hoofdstukvolgorde naar de bindmachines worden gebracht.

Gestapeld
De nieuwe opdracht behelst het transport vanaf de geloste vrachtwagens over conveyors naar het magazijn. Afhankelijk van de grootte van de rollen worden ze daar vier tot vijf rollen hoog (tot een hoogte van zes meter) gestapeld. Vervolgens worden de rollen – met een maximumgewicht van drie ton –  vanuit het magazijn naar een plaats gebracht waar ze ‘in kanon’ worden platgelegd. Daar worden ze door de vorig jaar geïnstalleerde E’gv’s opgehaald om bij de drukpersen te worden geparkeerd.

Volledig autonoom
Zodra een rol van de conveyor wordt gepakt, laat het softwaresysteem van Egemin-partner Emsys weten om welke rol het gaat. Op basis van die informatie geeft de E’tricc-software het dichtstbijzijnde E’gv-toestel de opdracht de rol op te slaan in het rollenmagazijn. E’tricc bepaalt die opslagplaats volledig autonoom aan de hand van de geïntegreerde locatiebeheer module. Is dit gebeurd, dan krijgt de Emsys-software een terugmelding. Deze software meldt voor elke productieorder hoeveel ton papier van welke soort nodig is. Op basis van die informatie geeft E’tricc de opdracht een aantal rollen naar de productie te brengen. Omgekeerd meldt het Egemin-systeem aan Emsys wanneer de rol in kwestie daadwerkelijk bij de persen ligt.

Tijdwinst
De opstelling bij Einsa, een combinatie van een verticaal rollenmagazijn en een horizontale presentatie van de rollen ter hoogte van de machines,  is typerend voor de papiersector. De integratie van het downender systeem in de E’gv’s maakt een installatie op het conveyorsysteem overbodig. Dit levert volgens Egemin een flinke plaats- en kostenbesparing op. Bovendien levert het draaien van de rollen tijdens het transport volgens Egemin een belangrijke tijdwinst op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven