Ga naar hoofdinhoud

Slimme mega batterij voor distributiecentra: 2x zoveel groene stroom


Hoe kun je maximaal van zonnepanelen op het dak van je dc profiteren als de mogelijkheid om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet beperkt is? Sunrock heeft in samenspraak met Prologis gekozen voor een slimme batterij van iwell.

Het pand DC5 van Prologis biedt onderdak aan Elho, de producent van bloempotten en plantenbakken met grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Eén van de mogelijkheden die het bedrijf onderzoekt is elektrificatie van het wegtransport. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Als we alle vrachtwagens hier elektrificeren, stijgt de totale energiebehoefte van het pand met een factor 15 tot 20. Dat levert een gigantische uitdaging op, zeker gezien de congestie op het elektriciteitsnet”, stelt Jan Willem de Jong, oprichter en CEO van iwell.

Netcongestie

Netcongestie is één van de redenen waarom vastgoedbedrijven als Prologis en zonnepanelenleveranciers als Sunrock worstelen met het energievraagstuk. Het dak van DC5, goed voor een oppervlakte van 41.000 vierkante meter en 9300 zonnepanelen, levert een maximaal vermogen van 4,2 MW. De netaansluiting is echter begrensd tot 1,75 MW, wat betekent dat teveel opgewekte schone energie niet kan worden teruggeleverd aan het net. “We willen in Nederland meer elektriciteit verbruiken en opwekken dat het net aankan. De overheid stimuleert dat met de eis dat de CO2-uitstoot in 2030 met vijftig procent moet zijn verlaagd. Terwijl het net nu al piept en kraakt”, verklaart De Jong.

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven