Slimme containers in logistiek: ‘De teneur was: als het afval maar weg is’ • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Slimme containers in logistiek: ‘De teneur was: als het afval maar weg is’


Als een logistiek proces drastisch verandert, bijvoorbeeld doordat er een contract met een nieuwe klant is afgesloten, wordt de indeling van het warehouse vaak onder handen genomen. Bedrijven kiezen voor andere stellingen of besluiten het proces anders in te richten. Sommige vragen worden vaak echter niet gesteld. Bijvoorbeeld: wat is de optimale manier van inzamelen van vrijkomende grondstoffen en wat is de beste locatie van de (pers)containers?

Logistiek dienstverleners maken er een sport van om zo efficiënt mogelijk te zijn. Want: hoe efficiënter, hoe productiever en winstgevender een onderneming is. Binnen het warehouse hebben snel en foutloos in- en uitslaan dan ook de hoogste prioriteit en voor afvalmanagement is doorgaans minder aandacht. Maar ook dáár valt winst te behalen, verzekeren Pim Louer en Christian de Vries. Zij zijn respectievelijk Consultant Resource Management en Divisiemanager bij Milgro, een technologiebedrijf voor het management van gebruikte grondstoffen.

Veranderende cultuur

Veel logistieke bedrijven hadden tot een paar jaar geleden ‘geen idee’ wat er in hun afvalstroom gebeurde, legt Louer uit: “De teneur was: afval moet weg. Is het weg, dan is het goed.” Dat denken is behoorlijk veranderd. Duurzaamheid staat in de logistiek hoger op de agenda dan ooit tevoren. Daarnaast kunnen bedrijven steeds moeilijker aan personeel komen en moeten ze dus inventieve manieren zien te vinden om op arbeid te besparen. Een van maatregelen die bedrijven kunnen nemen, is het slimmer maken van de omgang met afvalstromen.

“Wij kijken ook naar hoeveel tijd bedrijven kwijt zijn aan het lopen met de inzamelmiddelen en het verzamelen van afval. Als blijkt dat je met een andere aanpak één of twee fte’s kan besparen en hen kan inzetten voor de logistieke kerntaken van het bedrijf, praat je over andere bedragen dan de reguliere afvalkosten van de ontdoeners. Daarmee kunnen wij ons nog meer onderscheiden van de rest van de markt.”

Slimme chips

Om bedrijven inzicht te geven in hun afvalmanagement, ontwikkelde Milgro in samenwerking met WSS Infocard Systems een chip die op een container kan worden bevestigd. Zo wordt een reguliere afvalcontainer volledig traceerbaar en kan het aantal bewegingen worden gemeten en zodoende bepaald worden wat en waar er geoptimaliseerd kan worden. “Maar het gaat erom: wat kun je er vervolgens mee? Wij maken het meetbaar om daarna actie te ondernemen”, vertelt De Vries.

Hoe gaat het systeem precies in zijn werk?

Louer: “We voorzien rolcontainers of inzamelmiddelen van chips en zetten op strategische punten in het warehouse bakens neer. Kom je de baken in en ga je er weer uit, dan meten we hoeveel tijd de containers afleggen. Als je weet hoeveel tijd je kwijt bent, kun je kijken wat je kan doen om die tijd te reduceren. Staat de container aan het dock wel op de plek waar het afval vrijkomt? Zijn er nog steeds te veel transportbewegingen? Zitten de containers vol genoeg? Of moet je misschien met andere inzamelmiddelen of met een heel andere afvalpers gaan werken?”

Container Tracking Run

Om de innovatie te testen organiseerde Milgro in december de zogeheten Container Tracking Run. Twintig medewerkers van Milgro renden, verdeeld over verschillende teams, een rondje van bijna één kilometer met een slimme rolcontainer om te kijken welk team zijn afval het meest efficiënt wist te verzamelen. Louer: “We hadden vier bakens rondom ons pand gepositioneerd en konden op de laptop gelijk meekijken hoe snel een team gelopen had. Dat is hoe je dus inzicht krijgt in afvallogistiek.” Test geslaagd, concludeerde Milgro. Logistiek dienstverlener CEVA Logistics is het eerste bedrijf dat de slimme afvalcontainers van Milgro ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

“CEVA Logistics heeft op een locatie een uitpaksysteem achterin de loods staan”, legt Louer uit. “De perscontainer staat echter in het midden of begin, waardoor ze de hele dag heen en weer rijden met rolcontainers.” Op basis van de data moet CEVA Logistics zijn processen straks efficiënter kunnen inrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven