Sectormonitor: aantal vacatures planners en logistiek medewerkers daalt • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Sectormonitor: aantal vacatures planners en logistiek medewerkers daalt


De arbeidsmarkt voor in de sector transport en logistiek blijft zeer krap. Het goede nieuws is dat het aantal vacatures voor transportplanners en logistiek medewerkers afneemt.

Het aandeel ondernemers dat last heeft van een personeelstekort, dat de sector al lange tijd in de greep houdt, ligt op vergelijkbaar (hoog) niveau als vorig jaar. Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs blijft hoog, voor transportplanners en logistiek medewerkers neemt het aantal vacatures af ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek. Verder blijft dat de uitstroom naar pensioen toeneemt, vooral onder vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast stijgt het aantal faillissementen.

Positief

STL: “In het eerste kwartaal van 2023 zijn transportondernemers per saldo positiever gestemd over het personeelsbestand in hun bedrijf dan een kwartaal eerder. Er zijn meer transportondernemers die de komende 3 maanden een uitbreiding van het personeelsbestand verwachten dan ondernemers die een afname voorzien (17% van transportondernemers verwacht de komende 3 maanden een toename en 9% een afname).

Lees ook
PwC: robots dé oplossing voor personeelstekort; ook in het warehouse

Per saldo verwacht 7,7% een uitbreiding tegenover 4,4% een kwartaal eerder. Over het verwachte economisch klimaat zijn werkgevers per saldo negatief, maar minder dan in het voorgaande kwartaal. De omzet in goederenvervoer en logistieke dienstverlening stijgt, maar minder sterk dan in voorgaande kwartalen. Het aantal faillissementen neemt toe ten opzichte van voorgaande kwartalen en vorig jaar.” 

Meer arbeidsmarktontwikkelingen uit deze Sectormonitor:

•         Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs blijft hoog. Er zijn eind februari 2023 bijna 14.400 openstaande vacatures (tegen ruim 11.900 vorig jaar). Voor logistiek/magazijnmedewerkers zijn er eind februari wat minder vacatures dan vorig jaar (UWV, 2023). De arbeidsmarkt voor chauffeurs en transportplanners en logistiek medewerkers is in het 4e kwartaal zeer krap: naar verhouding zijn er veel vacatures en weinig werkzoekenden.

•         Veel ondernemers in de verschillende bedrijfstakken in Nederland geven volgens het CBS aan last te hebben van een personeelstekort (gemiddeld 34%). Begin 1ste kwartaal 2023 gaf 44% van de ondernemers binnen het goederenvervoer over de weg aan hierdoor belemmerd te worden (begin 2022-Q4 lag dit aandeel op 51%, begin 2022-Q3 op 54%). Het aandeel ondernemers dat personeelstekort ervaart ligt op vergelijkbaar niveau als vorig jaar (46% in 2022-Q1). Onder de ondernemers binnen logistieke dienstverlening is dit aandeel begin 1ste kwartaal 37%.

personeel

Zie ook
Je personeel loopt weg? Zo houd je ze aan boord

•         In het vierde kwartaal 2022 was er een omzetgroei in het beroepsgoederenwegvervoer van +10% en in logistieke dienstverlening +5,4% ten opzichte van een jaar eerder (CBS, 2022). De omzetstijging in 2022-Q4 in goederenwegvervoer en logistiek is minder sterk dan in voorgaande kwartalen. In heel 2022 groeide de omzet in goederenwegvervoer met 14,2% t.o.v. 2021. In 2020 had de branche last van coronamaatregelen en was er sprake van omzetverlies. De omzet lag vanaf 2e kwartaal 2021 boven het niveau van voor de maatregelen.

•         De instroom werknemers in WW is in januari lager dan in december. Voor chauffeurs ligt de instroom lager dan een jaar eerder (224 in januari 2023 tegen 265 in 2022). Voor transportplanners en logistiek medewerkers ligt deze hoger (263 in januari 2023 tegen 222 in 2022). Landelijk nam het aantal lopende WW-uitkeringen in januari 2023 toe (CBS/UWV, 2023). Ten opzichte van januari vorig jaar lag het aantal lopende WW-uitkeringen lager (-20%).

De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is mogelijk dankzij SOOB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven