Ga naar hoofdinhoud

Russische hackers treffen Nederlandse havens


Pro-Russische hackers hebben afgelopen week de websites van Nederlandse havens bestookt met digitale aanvallen. Door de aanvallen waren de websites van de havenbedrijven in Rotterdam, Amsterdam en Den Helder vorige week dinsdag een paar uur onbereikbaar.

Cybercrime is het grootste risico voor internationale bedrijven. Dat de zorg niet ongegrond is, bleek vorige week toen Nederlandse havens doelwit waren van Russische hackers. De groep NoName057(16) eist de aanvallen op en hint erop dat de aanvallen een reactie zijn op het Nederlandse voornemen om Zwitserse tanks te kopen voor Oekraïne. Dat meldt RTL Nieuws.

,,Als iemand iets doet dat Rusland tegenwerkt, dan zijn ze een doelwit’’, zegt de Amerikaanse onderzoeker Tom Hegel van cyberveiligheidsbedrijf SentinelOne, die de pro-Russische groep al een tijd volgt en RTL Z over de aanvallen vertelde.

Zie ook
Zo wapen je als bedrijf tegen cyberaanvallen

De havenbedrijven van Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Den Helder bevestigen de DDoS-aanvallen.

Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat ook zij hebben vastgesteld dat het gaat om een Russisch hackerscollectief. En dat de aanvallen zijn uitgevoerd vanaf Russische- en Servische IP-adressen. 

De schade gaat niet verder dan een onbereikbare website. “Voor ons is een website belangrijk omdat we het publiek kunnen informeren, maar we zijn niet afhankelijk van de website”, aldus een woordvoerder.

Systemen die gebruikt worden voor de afhandeling van de scheepvaart waren dus niet in gevaar geweest, omdat die op andere servers draaien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven