Rusland’s eerste papierloos ontworpen vliegtuig met hulp van Teamcenter • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Rusland’s eerste papierloos ontworpen vliegtuig met hulp van Teamcenter


Siemens PLM Software heeft met haar Teamcenter-software suite een bijgedrage geleverd aan Rusland’s eerste internationaal papierloos ontworpen en vervaardigde vliegtuig. Op 19 mei maakte de Superjet 100 (SSJ100) van de Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC) zijn eerste vlucht.

Rusland betrok bij het ontwerp een internationaal team van partners en luchtvaart- systeemleveranciers. Het doel van SCAC was om de leveranciers samen te brengen in een virtuele onderneming op een wereldwijd platform, om zo gezamenlijk de nieuwste ontwerp- en productietechnologie te implementeren. Het eindresultaat is een vliegtuig dat tien procent minder brandstof verbruikt dan de voornaamste concurrent in deze markt. Daarnaast wordt een tien procent lagere cost of ownership gerealiseerd en heeft dit vliegtuig de laagste prijs in zijn klasse. De SSJ100 biedt veel comfort voor de passagier, met ruimere zitplaatsen, bredere middenpaden en grotere kofferruimten.

Teamcenter
Om dit geavanceerde vliegtuig te kunnen creëren, werkten SCAC en zijn partners met een centraal master datamanagementsysteem voorzien van Teamcenter. Met Teamcenter kon gebruik worden gemaakt van 3D-modellen en gerelateerde data om de SSJ100 te definiëren en digitaal ieder aspect te visualiseren. In totaal werkten 1.700 engineers en productiespecialisten vanuit meer dan acht locaties aan dit project, samen met een team van partners vanuit de hele wereld. Dit warehouse, of platform stelde SCAC in staat Rusland’s eerste vliegtuig te realiseren dat is vervaardigd door middel van een volledig digitaal ontwerpproces.

Verfkwast en pallet
“Teamcenter bood SCAC een centraal gesynchroniseerd data- en kennisplatform voor het ontwerpen en produceren”, zegt Paul Vogel, senior vice president en managing director Europa, Midden-Oosten en Afrika bij Siemens PLM Software. “Bij alle grote geografisch gedistribueerde projecten als de SSJ100, zou men moeten werken met een enkele databron om controle te kunnen houden op alle ontwerpveranderingen gedurende de productie. Kijken naar en werken met Sukhoi aan het ontwerpproces van dit vliegtuig was inspirerend. Wij leverden de verfkwast en het pallet, maar de ontwerpers van SCAC en hun wereldwijde partners waren de artiesten. Zij hebben een meesterwerk vervaardigd in hun eerste wereldwijde project en deden dat ook nog eens in een recordtijd.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven