Run op mondkapjes: zo bewijst logistiek zijn waarde • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Run op mondkapjes: zo bewijst logistiek zijn waarde


De vraag naar medische hulpmiddelen neemt in verband met de coronacrisis wereldwijd toe. Veel bedrijven, logistiek dienstverleners en vliegmaatschappijen zetten initiatieven op touw om onder meer mondmaskers naar Europa te halen. 

In Duitsland heeft bijvoorbeeld Braun Melsungen, een bedrijf voor medische en farmaceutische apparaten, 2,78 miljoen ademhalingsmaskers aan de deelstaat Hesse geleverd. Dat kreeg Braun Melsungen voor elkaar in samenwerking met logistiek dienstverlener DB Schenker en vrachtluchtvaartmaatschappij Lufthansa Cargo.

De ongeveer 6000 dozen met 12,7 ton aan medisch materiaal werden vrijdag vanuit Shanghai naar Frankfurt gevlogen. Op de foto’s is te zien hoe het vliegtuig is volgepakt met maskers. Ook de rijen met stoelen en de opbergvakken boven de stoelen werden als opslagruimte gebruikt. 

In Frankfurt werden de dozen geladen door DB Schenker voor verder vervoer op pallets. De goederen worden door het Ministerie van Economie, Energie, Transport en Huisvesting van deelstaat Hesse verdeeld over onder meer ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Nederland

Ook in Nederland is de nood hoog en velen spannen zich in om ladingen met mondmaskers het land binnen te krijgen. Het Chinese telecombedrijf Huawei en de Alibaba Foundation doneerden samen bijna 3 miljoen mondkapjes en Cainiao, logistiek partner van postbedrijf PostNL, verstuurde 48.000 mondkapjes. PostNL stuurde de materialen meteen door naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

https://twitter.com/hugodejonge/status/1241306347246845953

Het Rotterdamse Erasmus MC werkt momenteel als een soort distributiecentrum van mondkapjes, vertelde persvoorlichtster Joyce de Bruin onlangs aan De Stentor: “Onze afdeling inkoop werkt voor alle ziekenhuizen. Wij verdelen de maskers over alle instellingen, uiteraard in samenwerking en onder toezicht van het ministerie.”

Ondernemers komen zelf in actie

Ook veel particulieren zetten zich in om mondkapjes in te kopen uit China. Veel ondernemers vinden namelijk dat het ministerie te langzaam handelt, waardoor het tekort onnodig groot zou zijn. 

Het ministerie is alleen geïnteresseerd in partijen die al in Nederland of West-Europa zijn en binnen twee dagen kunnen leveren, schrijft RTL Nieuws. “Voorraden uit verder gelegen gebieden (waaronder China) of goederen die nog geproduceerd moeten worden, zijn onze tweede prioriteit”, staat er in een interne mail. 

Een aantal ondernemers heeft daarom zelf bestellingen in China geplaatst en de mondkapjes naar Nederland laten vliegen. Een van hen is Martin van der Sluis van PlasmaMade, een bedrijf dat luchtfilters voor machines maakte. 

De eerste 30.000 mondkapjes kwamen gisteren (donderdag, red.) in Staphorst aan. De komende week verwacht hij er 40.000 stuks per dag te ontvangen. Van der Sluis en PlasmaMade organiseren de distributie in Nederland overigens zelf. 

Reactie ministerie

Het ministerie heeft in een reactie aan RTL Nieuws laten weten dat ze de afgelopen tijd vooral bezig is geweest met het lenigen van de acute nood. Daarom is ingezet om partijen die voorradig waren in Nederland. Het ministerie hoopt volgende week beter beeld te hebben van de aankoop van de verschillende hulp- en beschermingsmiddelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven