Roofoverval XPO distributiecentrum Mijdrecht was 'inside job' • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Roofoverval XPO distributiecentrum Mijdrecht was ‘inside job’


Het distributiecentrum van XPO Logistics in Mijdrecht werd in december 2018 overvallen. Vijf mannen in bivakmutsen namen voor 172.000 euro aan parfum mee. Een inside job, zo blijkt nu.

Het XPO in Mijdrecht werd eind 2018 overvallen. De daders namen voor 172.000 euro aan goederen werd ontvreemd. Vijf mannen gingen er ruim vier jaar geleden in de vroege ochtend vandoor met tassen vol luxe parfums. De overval werd van binnenuit geregeld, blijkt nu uit het rechtbankverslag van RTV Utrecht.

Vier mannen stonden vandaag in de Utrechtse rechtbank terecht voor hun rol bij de nachtelijke overval.

‘Inside job’

“Het was een buitengewoon professionele overval, uitgevoerd met behulp van informatie van binnenuit”, betoogde de officier van justitie. De daders hadden mogelijk een sleutel en wisten waar ze moesten zijn. Het viel op dat zij zich begripvol, haast schuldig, gedroegen tegenover de beveiligers. Die stonden doodsangsten uit toen zij anderhalf uur lang geboeid op de grond lagen.

Ontkenning

De verdachte beveiligingsmedewerker uit Almere heeft het vertrouwen van zijn werkgever beschaamd en zijn collega’s aan geweld blootgesteld, betoogde de officier van justitie. Hij gebruikte voor zijn werk de pas en identiteit van iemand anders. Hij bekende in de rechtbank dat hij al eerder spullen had gestolen bij het bedrijf in Mijdrecht. Toen ging het om parfum en kleding. Maar met de overval had hij niets te maken, beweerde hij. Ook twee andere verdachten hielden vol dat zij er niets mee te maken hadden en elkaar niet eens kenden.

Maar volgens het OM is er voldoende bewijs.

Bekentenis

De chauffeur van de bestelbus is de enige die zijn aandeel in de overval bekende. Hij zou de dag voor de overval door de anderen zijn benaderd vanwege zijn bus. Zijn opdrachtgevers hadden hem de indruk gegeven dat alles was geregeld en dat het een ‘inside job’ was. Toen hij de vastgebonden beveiligers zag, dacht hij dat zij ook bij het plan betrokken waren.

Van de 10.000 euro die hem als beloning was voorgehouden had hij slechts 2300 euro gekregen, verklaarde hij. De rechtbank zou in zijn geval een taakstraf plus een voorwaardelijke celstraf moeten opleggen, vindt zijn advocaat.

De uitspraak is over twee weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven