Rechter: boeren mogen distributiecentra niet platleggen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Rechter: boeren mogen distributiecentra niet platleggen

Zuid-Willemsvaart Den Dungen-Veghel foto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Boeren mogen woensdag demonstreren, maar mogen de distributiecentra van supermarkten en groothandels niet blokkeren. Dat heeft de rechtbank in Lelystad in een kort geding bepaald. Het vonnis valt hier te lezen.

DC’s van supermarkten

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) kondigde protestacties aan op 18 december. De boeren leken zeker 40 distributiecentra van Jumbo, Albert Heijn, Sligro, Deen, Coop en andere zaken te willen platleggen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenclub van supermarkten, vreesde dat supers daardoor zonder voorraden zouden komen te zitten én miljoenen euro’s schade zouden lijden. 

Bekijk hier een reportage van Omroep Flevoland.

Dc’s blokkeren was ‘nepnieuws’

Het CBL spande een kort geding aan, hoewel dat volgens FDF niet nodig was. Men heeft namelijk nooit dc’s willen blokkeren, benadrukte men tijdens het kort geding én maandag tijdens een gesprek met Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. Nepnieuws, zeiden de boerenvertegenwoordigers Aalt Dijkhuizen, Jeroen van Maanen en Trienke Elshof.

Grote risico’s bij blokkade

Een blokkade van dc’s zou niet alleen schade kunnen berokkenen aan de supermarkten, maar zou ook gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld consumenten en zorginstellingen die ziekenhuismaaltijden nodig hebben, aldus de rechter. Leggen de boeren alsnog dc’s plat, dan moeten ze een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

Er mag wél gedemonstreerd worden bij de dc’s. Want ook de boeren hebben demonstratierecht, aldus de rechter. 

Eerlijker verdienmodel

De boeren eisen een beter en eerlijker verdienmodel. Veeboeren zijn voornamelijk ontevreden vanwege de stikstofimpasse, terwijl de landbouwsector tegen een krimp van de veestapel en een beperking op het aantal vergunningen is. 

FDF heeft overigens via Facebook al aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak: “Maar zolang wij nog geen andere uitspraak hebben, roepen we iedereen op af te zien van acties bij CBL-leden en zich te houden aan de uitspraak van de rechter. We zijn monddood gemaakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven