Niet alleen is RFID van grote waarde gebleken voor de transparantie en accuratesse van de keten, ook kon worden vastgesteld dat de technologie op korte termijn succesvol en rendabel kan worden toegepast.
Kennis en ervaring
Het project Vers Schakel ging in mei 2005 van start. Doel was om kennis en ervaring op te doen met RFID om de kwaliteit en houdbaarheid van vers gesneden groenten te verbeteren. Binnen de keten van vers gesneden groenten, van de leverancier tot aan de winkel, werd een pilot ingericht. 2.500 kratten, gevuld met kleinverpakkingen gesneden groenten, werden voorzien van RFID-tags en door de gehele keten gevolgd. De ketendeelnemers konden op elk moment, via een centrale database, realtime informatie opvragen over de kratten. Zo kregen de partners een goed inzicht in de bruikbaarheid van RFID als controlemechanisme en managementtool om de kwaliteit van de eindproducten te verbeteren.
Ontdekkingsreis
René Bakker, directeur Retail van Schuitema zegt: “Vers Schakel was een ontdekkingsreis. We gebruikten als eersten de nieuwste standaarden op RFID-gebied en de laatste generatie RFID-technologie. Bovendien was RFID nooit eerder op deze manier toegepast. Dit heeft uiteraard voor vertragingen gezorgd, maar we kunnen na een looptijd van twee jaar uitstekende resultaten laten zien.”
Transparantie
De nieuwe technologie maakte het mogelijk de kratten met 99 tot 100% nauwkeurigheid door de gehele keten te volgen. Vers Schakel toont hiermee aan dat de transparantie in de keten voor alle partijen toeneemt. Concreet betekent dit dat het traject van de kratten, vanaf de leverancier tot aan het winkelschap en weer terug, volledig inzichtelijk wordt. Dit maakt optimaal beheer van de keten mogelijk. Bovendien kan in alle schakels van de keten optimale controle uitgevoerd worden, waardoor distributiefouten kunnen worden voorkomen.
Temperatuur
Tenslotte heeft Vers Schakel volgens alle participanten aangetoond dat RFID een goed instrument is om de temperatuursomstandigheden in de keten te bewaken. Dit is weer van groot belang voor de kwaliteit van de producten. De betere controle en de grotere transparantie zorgen er volgens de deelnemers voor dat de consument uiteindelijk profiteert van een betere kwaliteit en beschikbaarheid. De juiste producten arriveren op het juiste moment, met gegarandeerd hoge kwaliteit in de winkels.
Krattenregistratie
Ook de koppeling van het Vers Schakel project aan een soortgelijke pilot bij Container Centralen (CC), de poolbeheerder van de CBL-kratten die in de Vers Schakel-pilot gebruikt werden, bleek een succes. Container Centralen maakte gebruik van de krattenregistratie van Vers Schakel om de mogelijkheden van RFID ter verbetering van het poolbeheer te onderzoeken. De pilot bij Container Centralen wijst volgens de betrokkenen uit dat de kratten kunnen worden gevolgd binnen de distributieketen. Hierdoor kan CC de beschikbaarheid en de voorraad van kratten beter organiseren, en kan het dus ook sneller reageren op ontwikkelingen in de markt.
Praktijk
Natuurlijk hebben Schuitema en partners ook onderzocht of het mogelijk is om RFID rendabel in de praktijk toe te passen. Ook hier zijn de resultaten volgens de betrokkenen positief. Implementatie van RFID binnen de keten van aardappels, groenten en fruit en de andere versartikelen die met CBL-kratten worden uitgeleverd levert gemiddeld binnen 2,7 jaar return on investment. Belangrijke voorwaarde is wel dat alle ketenpartners participeren. De eerste stap die genomen moet worden is dat het gebruik van RFID wordt gefaciliteerd door de krateigenaren en de krattenpool-beheerders. Zij moeten kratten inzetten die standaard zijn voorzien van RFID-tags.
Tot standaard verheffen
Schuitema’s René Bakker denkt dat het project Vers Schakel een grootschalige uitrol van RFID in de logistieke keten een belangrijke stap dichterbij heeft gebracht: “We hebben bewezen dat RFID onontbeerlijk is om de keten op een rendabele manier te verbeteren. Dat is een zeer positief resultaat, voor ons maar ook voor de consument. Die krijgt immers betere, versere producten ter beschikking. Voor ons en onze collega’s in de sector ligt dus de taak om RFID in de nabije toekomst tot de standaard te verheffen.”