Ga naar hoofdinhoud

Prijs en aanbod houten pallets verder onder druk door oorlog Oekraïne


Er zijn grote spanningen op de Europese markt voor houten pallets. Oorzaken zijn de oorlog in Oekraïne, sancties tegen Rusland en stijgende productiekosten.

De markt voor houten pallets stond al onder druk en dat is door de oorlog in Oekraïne er niet beter op geworden. Houten pallets zijn nu niet alleen duurder maar ook zeldzamer geworden. “In een paar maanden tijd is de prijs van een eenheidspallet van 7 naar 29 euro gegaan”, werd begin april gealarmeerd door La Chaîne Logistique du Froid, een Franse vereniging van 120 transport- en opslagbedrijven voor verse en diepgevroren producten., meldt het Franse medium Strategie Logistique.

Nederland

Deze oorlog “zal een langdurige impact hebben op de palletmarkt”, voorspelt EPAL, de Europese vereniging. Ook de Nederlandse branchevereniging voor pallethandelaren is bezorgd, meldt de branchevereniging in zijn ledenblad.

Sancties

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft de EU de afgelopen maanden strenge sancties afgekondigd die de handel met Rusland en Belarus aan banden legt. Orders voor Belarus die voor maart zijn geplaatst mogen nog tot 4 juni worden geleverd. Hout afkomstig uit Rusland en Belarus voldoet niet meer aan de EUTRregels. Hout dat EPV-leden gebruiken moet altijd EUTR-gecertificeerd zijn.  Hoewel EPV achter de opgelegde sancties staat, maakt het zich ook zorgen. Nederland importeert veel hout uit de regio Oost-Europa en het is dan ook te verwachten dat het wegvallen van dit volume zijn effect zal hebben op de levering van houten producten, zoals pallets, kisten en kratten.

De crisis in Oekraïne komt bovenop de al sterk gestegen palletprijzen van vorig jaar. Als gevolg van de toenemende e-commerce en dus meer vraag naar pallets en personeelstekorten bij zagerijen, nam in 2021 de palletprijs fors toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven