Picnic wil groeien in Duitsland. Die plannen kondigde Michiel Muller, eind vorig jaar al aan in een groot interview. “In 2023 komen er twintig warehouses bij en starten we onder meer in Hamburg, Berlijn, München. Onze Nederlandse werknemers, mbo expats, gaan de Duitsers leren hoe de operaties te runnen.” Picnic heeft het expat programma opgetuigd in samenwerking met Olympia.
Picnic expats
De eerste lichting deelnemers van het Olympia-programma is inmiddels van start gegaan. De eerste missie is om de uitbreiding van Picnic in de regio Hamburg vorm te geven, waar Picnic een meerlaags warehouse in gebruik heeft genomen. Drie maanden na de uitbreiding naar Hamburg (1,9 miljoen inwoners) is de Duitse hoofdstad Berlijn (3,6 miljoen inwoners) aan de beurt. Later in het jaar staat Frankfurt am Main (750.000 inwoners) op de kalender.
Programma
De deelnemers, die niet zelden als bezorger of orderpicker zijn begonnen, krijgen met het Olympia-programma een mogelijkheid die doorgaans vooral voor hoger opgeleiden is weggelegd: een tijdje aan de persoonlijke ontwikkeling werken in het buitenland. De e-commercetalenten die deelnemen aan het Olympia-programma krijgen onder meer aanvullende trainingen in leidinggeven, didactische vaardigheden, en de Duitse taal en omgangsvormen.
Duits avontuur gedekt
Alle noodzakelijke onkosten die de deelnemers tijdens hun Duitse avontuur maken, inclusief de reiskosten om af en toe terug naar huis te gaan, worden daarom gedekt. Daarnaast heeft Picnic alles geregeld op het gebied van belastingen en verzekeringen zodat de deelnemers zich daar vrijwel niet om hoeven te bekommeren. Ook de huisvesting in Hamburg wordt voor hen geregeld.
Ervaring buitenland
De deelnemers, die momenteel al leidinggevende functies hebben, gaan in de locaties opzetten en opschalen. Vervolgens moeten ze de lokale teams trainen en coachen zodat die het stokje kunnen overnemen. Olympia-deelnemer Gervan den Hoed: “Ik begon twee jaar geleden bij Picnic als orderpicker. Ondertussen ben ik doorgegroeid tot teamleider. Nu krijg ik de kans om in een ander land mijn kennis en vaardigheden in te zetten. Voor mij is het echt een unieke kans. Ik had nooit verwacht dat ik in het buitenland zou gaan werken.”
‘Medewerkers leren graag bij’
De Picnic-talenten zijn geselecteerd op basis van hun vaardigheden om anderen aan te sturen en kennis door te geven. Zij gaan in Hamburg eerst een distributiecentrum opzetten en vervolgens ook twee hubs van waaruit de klanten worden beleverd. Het aantal Picnic-hubs in de Noord-Duitse havenmetropool moet vervolgens naar zo’n acht worden uitgebreid. De 25 deelnemers aan het Olympia-programma zullen op termijn leidinggeven aan enkele honderden werknemers.
Frederik Nieuwenhuys, mede-oprichter Picnic: “Daarbij is het ook van belang dat zij de Picnic-cultuur doorgeven en leren hoe ze dat doen. We zijn een heel open bedrijf waarvan de medewerkers altijd graag bijleren en elkaar helpen. Als er onverhoopt taken blijven liggen omdat die niet duidelijk zijn belegd, wordt er bij ons verwacht dat werknemers zelf het initiatief nemen door die taken op te pakken.”
Frankrijk
In Frankrijk, waar de online super vier keer zo groot wil worden, tuigt Picnic later een soortgelijke aanpak op. Muller: “Hoe gaaf is dat; zes maanden wonen en werken in het buitenland als je 20+ bent. Interessante tijden dus.”