Ga naar hoofdinhoud

Overnamegolf houdt aan in 2023; dit is waarom


Het aantal fusies en overnames in de logistieke sector blijft ondanks de economische recessie dit jaar “aanhoudend hoog”.  Grant Thornton adviseurs Wouter Wolzak en Linda van de Reep zetten de belangrijkste redenen op een rij.

Het aantal overnames de afgelopen tijd is niet gering, denk aan de recente overname van Monta door DHL Of wat te denken van de miljardendeal van Trimble en Transporeon eind vorig jaar. En die hoge trend houdt dit jaar aan. Dat blijkt uit een prognose van Grant Thornton., meldt Consultancy.nl.

Hoeveel deals er jaarlijks precies worden gesloten in de logistieke sector is een studie op zich. Tal van analisten houden data bij, maar elke analist heeft zo z’n eigen definities of omvangcriteria voor opname, enzovoorts.

Veel overnames logistiek

Duidelijk is wel dat de fusie & overnameactiviteit in de logistieke sector al twee jaar op een hoog pitje staat. Ook in 2023 is dit naar verwachting het geval, stellen Grant Thornton adviseurs Wouter Wolzak en Linda van de Reep. “Door allerlei ontwikkelingen in de markt verwachten wij een aanhoudend hoog volume aan transacties.”

Vanuit hun rol als M&A-adviseur en practiceleader Transport & Logistics houdt het duo de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de markt nauwlettend in de gaten.

Kostenstijgingen en personeelstekort

Verstoringen van logistieke ketens zijn aan de orde van de dag”, trapt Wolzak af. “Denk aan de gevolgen van de coronacrisis, sterke kostenstijging als gevolg van hoge dieselprijzen, loonkostenstijging en het personeels- en materieeltekort. Daarnaast krijgen logistieke partijen te maken met steeds meer regeldruk, vooral op het gebied van duurzaamheid.”

Schaalvergroting biedt uitkomst

Deze ontwikkelingen houden simpelweg in dat het complexer en duurder is voor partijen om te opereren. Schaalvergroting biedt uitkomst. “Partijen kunnen dan bijvoorbeeld overhead makkelijker dragen, efficiënter inkopen, en effectiever inspelen op veranderingen in de markt”, zegt Wolzak.

Door deze ontwikkeling zullen vooral kleine partijen zich aansluiten bij grotere branchegenoten, of fuseren met bedrijven van vergelijkbare omvang.

Digitalisering en duurzaamheid

Ten tweede, de grotere investeringen op het gebied van digitalisering en duurzaamheid die nodig zijn, trekken een zware wissel op de budgetten van logistieke partijen. “Investeringen in IT-systemen zijn doorgaans hoog. Denk aan Transport Management Systemen, Forwarding Management Systemen en de eventuele koppelingen van deze systemen met Management Warehousing Systemen”, zegt Wolzak.

“Hele kleine spelers hebben meer moeite met de benodigde investeringen. Of je nou groot of klein bent, een state-of-the-art systeem moet je aanschaffen, en je moet aan dezelfde regels voldoen”, geeft Van de Reep als voorbeeld.

“Door overnames ontstaan grotere ondernemingen die hun vloot efficiënter kunnen inzetten (minder lege ritten) en over het kapitaal beschikken om de benodigde investeringen te doen in meer klimaatzuinige transportmiddelen zoals elektrische vrachtwagens.”

Interesse van investeerders

Een derde ontwikkeling en aanjager die het duo opwerpt is de toenemende interesse van financiële investeerders. “Bij ongeveer een derde van de transacties is een private equity partij betrokken. Zij vinden de markt steeds interessanter omdat ze waarde kunnen toevoegen en daarmee goede rendementen kunnen behalen”, zegt Wolzak.

“Neem buy-and-build als voorbeeld”, geeft Van de Reep aan. Door verschillende firma’s samen te voegen kan een grotere groep ontstaan die meer waard is dan de som der delen. Lineage Logistics, dat een Amerikaanse investeerder achter zich geschaard weet, is volgens Van de Reep een goed voorbeeld. Alleen al in 2022 kocht de groep drie partijen (Van Tuyl Logistics, H&S Coldstores en Frigocare) op Hollandse bodem.

Antwoord op personeelstekorten

Verder wijst het duo erop dat overnames een oplossing kunnen bieden op de aanhoudende personeelstekorten. Tot slot noemen Wolzak en Van de Reep het welbekende opvolgingsvraagstuk als aanjager voor meer deals in de logistieke markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven