Ga naar hoofdinhoud

Optimalisatie van logistieke processen voor toepassing (online) marketing 



Effectieve online marketing strategieën voor uw bedrijf met het beste online marketing bureau in Den Haag vormgeven leidt tot een potentieel snelle groei van het aantal orders en daarmee de omzet van een organisatie. In het bijzonder, omdat steeds meer consumenten hun aankopen online doen. Recent onderzoek laat zien dat men vorig jaar een kleine tien procent meer uitgaf aan online aankopen dan het jaar daarvoor. De verwachting is dat ook in 2023 een hogere online omzet wordt bereikt. Naast de groei in het aantal online verkopen, gebruiken consumenten het internet om verschillende producten en aanbieders met elkaar te kunnen vergelijken. Een beperkte online zichtbaarheid vergroot het risico dat de consument voor een concurrent kiest. 

De keuze voor nauwkeurige online marketing oplossingen met het top online marketing bureau in Arnhem toepassen is niet geheel zonder risico. In die zin, dat de logistieke processen binnen de organisatie hierop voorbereid moeten zijn. 

Consument stelt steeds hogere eisen aan levering bestelling 
Een groeiend aantal Nederlandse webshops biedt consumenten de service, dat bestellingen dezelfde dag verzonden worden als deze voor 20.00 of 22.00 uur geplaatst zijn. In sommige gevallen is zelfs een levering op dezelfde dag, bij een order die in de ochtend geplaatst wordt, mogelijk. Het vergt veel van de logistiek van een organisatie; van het geautomatiseerd doorzetten van orders naar het magazijn, naar het bijwerken van het voorraadbeheer in datzelfde magazijn, tot de daadwerkelijke bezorging van het product. 

In kaart brengen en optimaliseren processen 
Voor organisaties is het interessant om deze logistieke processen nog voor de toepassing van online marketing in kaart te brengen. Er zijn verschillende tools die hen hierbij kunnen helpen. Op basis van deze inventarisatie kan een vraag als “hoe richt ik mijn magazijn zo optimaal mogelijk in” beantwoord worden. Een optimalisatie is mogelijk door data over het proces en de daarvan onderdeel uitmakende processtappen te analyseren. Hoe vaak wordt een processtap doorlopen? Wat is het succespercentage van het algehele proces? Welke tijden kunnen er aan processen gehangen worden? Leg de uitkomst van zo’n analyse eens naar de benchmarks in de sector; waar valt de winst voor jouw logistieke processen te behalen? 

Afhankelijk van het type product wat in het magazijn wordt opgeslagen, is ook het beoordelen van de verspilling binnen het proces interessant. Hoe vaak moeten er voorraden worden afgeschreven? Vormt een just-in-time voorraadbeheer de oplossing? Lean Six Sigma is een methodiek om verspilling tegen te gaan. Kijk er eens naar bij de optimalisatie van logistieke processen. 

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit gesponsorde artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven