Moeilijk
Volgens Kenneth Porter, Partner bij Total Logistics, wordt het ondanks de groeiende internationale aard van de EU steeds moeilijker voor bedrijven om een goede keuze te maken voor de locatie van een magazijn en voor de juiste infrastructuur. “Met een complex model, dat gebruik maakt van duizend zogenaamde demand points (afzetpunten) en vijftig verschillende, potentiële magazijnlocaties, wordt in de studie de relatieve aantrekkelijkheid van elk land berekend. Hierbij wordt rekening gehouden met zaken als magazijnexploitatie-, personeels- en vervoerskosten.“
Geen verrassing
Total Logistics en King Sturge hebben eerst de meest belangrijke logistieke kosten geëvalueerd voor 27 geïndustrialiseerde Europese landen. Te denken valt aan getallen zoals de gemiddelde jaarlijkse kosten per magazijnmedewerker en de gemiddelde huurprijs per vierkante meter magazijnruimte. Porter: “Het zal geen verassing zijn dat landen als de Benelux en Duitsland in beide overzichten als ’relatief duur’ tevoorschijn komen, terwijl landen in Centraal- en Oost Europa uit pure kostenoverwegingen erg aantrekkelijk lijken.“
Beter begrip
“Het was fascinerend om verschillende scenarios door te rekenen, mede gezien de onverwacht ongunstige resultaten voor warehousing in Duitsland, dat toch een geografisch gunstige locatie en verder excellente reputatie heeft“, aldus Porter. Zelfs als de relatief hoge kosten voor arbeid buiten beschouwing werden gelaten, werden steden als Berlijn, Bonn en Düsseldorf voorbijgestreefd door bijvoorbeeld Praag, Warschau, Katowice en Vilnius.“
Total Logistics en King Sturge hebben het onderzoek uitgevoerd om beter begrip te krijgen van de trends met betrekking tot warehousing in Europa. Centraal Europa en de Benelux kwamen als `vrij gunstig` uit de berekeningen in een zogenaamd single warehouse scenario, waarbij heel Europa wordt bevoorraad vanaf één enkele locatie. “Als er aan het Verenigd Koninkrijk een separate magazijnlocatie werd toebedeeld en verder gebruik gemaakt werd van één centraal magazijn voor de rest van het Europese vasteland (2 warehouse scenario), schoof het zwaartepunt verder oostwaarts naar Praag, Katowice, Brno en Bratislava“, zegt Porter. “Alleen in een nog complexer scenario met één Engelse locatie en twee andere magazijnlocaties (3 warehouse scenario), kwamen landen als Frankrijk en de Benelux weer naar voren in de lijst.”