Noorse super breidt dc uit: pickvolume stijgt met dertig procent • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Noorse super breidt dc uit: pickvolume stijgt met dertig procent


COOP gaat zijn distributiecentrum in Oslo uitbreiden. De Noorse supermarktketen gaat van 52.000 naar 84.000 vierkante meter en tijdens de verbouwing gaan de werkzaamheden gewoon door.

COOP verwacht dat men vanaf mei 2022 een dertig procent hoger pickingvolume (in totaal 600.000 bakken) gaat halen. COOP is de op twee na grootste foodretailer van Noord-Europa en bedient alleen in Noorwegen al 1250 winkels.

In het dc in Oslo liggen ongeveer 17.000 verschillende producten opgeslagen: kruidenierswaar, vers- en diepvriesproducten, groenten en fruit. Het warehouse in Oslo werd in 2014 geopend en in verband met de groei is het vroegere NKL nu dus alweer aan uitbreiding toe.

Linksonder: Helmut Prieschenk van WITRON. Rechtsonder: Geir Inge Stokke van COOP.

WITRON

Naast meer vierkante meters worden er 11 COM-machines toegevoegd, komen er in alle temperatuurzones geautomatiseerde palletgangen, tray AS/RS-gangen, stapelkranen en transportbandcomponenten te staan. Mede hierdoor verdubbelt de volledig geautomatiseerde verzendbuffer.

“De bestaande ruimte wordt gebruikt voor integratie en er wordt een nieuw deelgebouw bijgebouwd”, reageertHalvor Nassvik, Senior Project Manager bij COOP. “Het feit dat de systemen van WITRON gemakkelijk zijn op te schalen en uit te breiden was al een belangrijk beslissingspunt toen we begonnen met het ontwerp van het distributiecentrum.”

Inspelen op verandering

“Ons distributiecentrum bedient alle COOP-winkels in Noorwegen, van grote drukke supermarkten in de stedelijke gebieden tot heel kleine winkels in het uiterste noorden, op tweeduizend kilometer afstand van het distributiecentrum”, zegt logistiek directeur Roger Nyeng. “De toeleveringsketen varieert daarom op tal van gebieden: aankoopgedrag, bestelhoeveelheden, klimaatomstandigheden en de route die onze vrachtwagens moeten afleggen.”

COOP moet daarom snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden, grillen van de markt en de toeleveringsketen. “Als er een vrachtwagen vast zit in het verkeer, moet het mogelijk zijn op korte termijn de pickingvolgorde te veranderen. Als er in de winter extreem weer wordt verwacht, waarbij klanten de neiging hebben te hamsteren, moet het mogelijk zijn ongeplande bestelpieken te verwerken met flexibele machinebezetting.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven