Noord-Limburg is beste regio voor logistiek • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Noord-Limburg is beste regio voor logistiek


De regio Noord-Limburg is de beste logistieke regio van Nederland, zo blijkt uit de ‘Ranking Logistieke Locaties’ van JLL.

Zuid-Limburg neemt de tweede plek in op de ranglijst en met Zuidoost-Noord-Brabant op de derde plek, is de Nederlandse top drie compleet. Dit blijkt uit de eerste tweejaarlijkse ranking door JLL, een dienstverlener gespecialiseerd in logistiek vastgoed. De reden voor deze hoge notering is in veel gevallen de strategische ligging van de regio’s voor internationale distributie en de uitgebreide voorzieningen voor logistieke bedrijven.

Trends
Uit het onderzoek dat door JLL is uitgevoerd zijn bovendien een aantal trends in de logistieke vastgoedsector naar voren gekomen. Zo is het aantal moderne distributiecentra in het afgelopen jaar sterk gestegen. Deze groei kwam grotendeels tot stand door het tekort aan moderne distributiecentra en de specifieker wordende wensen van de gebruiker. Dat leidt ertoe dat steeds meer bedrijven een distributiecentrum op maat laten ontwikkelen. Het aantal van de zogenoemde ‘built-to-suit’ ontwikkelingen zal de komende tijd blijven stijgen. In de huidige markt zorgt voornamelijk de sterke groei van e-commerce-bedrijven voor een continue vraag naar moderne centra en de toename in built-to-suit.

Huurprijzen
De opname van logistiek vastgoed is in 2014 met 15% toegenomen, naar een totaal van ongeveer 1 miljoen vierkante meter. Bovendien zorgde onder andere het tekort aan modern logistiek vastgoed ervoor dat in veel logistieke hubs de huurprijs zich positief heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. In een groot deel van de logistieke hubs zijn de huurprijzen hierdoor weer op hetzelfde niveau als voor de economische crisis. Een andere interessante ontwikkeling is het feit dat een toenemend aantal ontwikkelaars bereid is om te starten met ontwikkeling voordat de locatie volledig is verhuurd. Dat geeft aan dat ontwikkelaars weer bereid zijn om risico’s te nemen bij het ontwikkelen van logistiek vastgoed.

Transactievolumes
De logistieke vastgoedmarkt in Nederland blijft buitenlandse investeringen aantrekken. De transactievolumes waren in de afgelopen vijf jaar nog niet eerder zo hoog, namelijk €1,1 miljard, dat is 39% meer dan in 2013. Het rendement blijft echter nog wel onder druk staan. Het huidige niveau ligt op 6,00% tot 6,50% en is in vergelijking met eind 2014 al met 20 basispunten gedaald.

Top 10
1 Noord-Limburg 72.6%
2 Zuid-Limburg 72.2%
3 Zuidoost-Noord-Brabant 69.1%
4 West-Noord-Brabant 66.7%
5 Midden-Noord-Brabant 65.8%
6 Groot-Rijnmond 64.6%
7 Groot-Amsterdam 64.3%
8 Utrecht 63.6%
9 Arnhem/Nijmegen 61.5%
10 Noord-Overijssel 59.5%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven