Nieuwe richtlijn verplicht nascholing chauffeurs • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe richtlijn verplicht nascholing chauffeurs


Bus- en vrachtwagenchauffeurs zijn verplicht vanaf 8 september nascholing te volgen. Hiervoor krijgen ze zeven jaar de tijd. Doen ze dit niet, dan mogen ze beroepsmatig niet meer achter het stuur zitten. Dit stelt de nieuwe Europese Richtlijn Vakbekwaamheid, die alle EU-landen moeten invoeren.

De richtlijn stelt bovendien extra eisen aan de basiskwalificatie voor aankomende buschauffeurs. Het papieren diploma verdwijnt. Chauffeurs krijgen op hun rijbewijs een code vakbekwaamheid (code 95 achter rijbewijscategorie D). Deze code is verplicht voor alle buschauffeurs die beroepsmatig rijden en geboren zijn na 30 juni 1955. De code is vijf jaar geldig en wordt pas verlengd als de chauffeurs de verplichte nascholing van 35 uur (binnen vijf jaar) hebben gevolgd.

Vrijwillig
Chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 kunnen vrijwillig nascholing volgen. Chauffeurs die zowel een chauffeursdiploma voor personenvervoer als voor beroepsgoederenvervoer hebben, hoeven maar één keer 35 uur nascholing per vijf jaar te volgen en niet 70 uur.

Examens
Met de invoering van de richtlijn veranderen ook de examens van de buschauffeuropleidingen. Buschauffeurs die hun vakbekwaamheid (chauffeursdiploma) willen halen, moeten naast het praktijkexamen twee praktijktoetsen doen: een praktische toets en een toets op een simulator of op een besloten terrein.

Doel van de richtlijn is het verhogen van de verkeersveiligheid en het terugdringen van het brandstofverbruik.

Meer informatie: www.vtl.nl/richtlijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven