De logistieke sector in Nederland kampt met een groot tekort aan goed gekwalificeerde logistiek professionals. Door onder meer de vergrijzing is de vervangingsvraag groot. Daarnaast worden onder invloed van technologische ontwikkelingen en het toenemende belang van ICT hogere eisen gesteld aan reeds werkzame logistiek professionals.
Grote behoefte
Ontwikkelingen als data science, autonomous driving, automatisering en de toenemende rol van ICT zijn sturend voor de veranderingen in het logistieke werkveld. De 700.000 mensen in Nederland, werkend in de logistieke sector, verhogen mede daardoor elk jaar de prestaties op logistiek gebied.
Doorlooptijden, voorraden en CO2-uitstoot worden in hoog tempo korter, lager en minder. Tegelijk werken deze mensen aan de verhoging van veiligheid en leefbaarheid, in met name stedelijke gebieden. Diezelfde ontwikkelingen zetten de hele sector echter ook onder grote druk. Door nieuwe servicemodellen als thuisbezorgen en klantspecifieker leveren, lopen de logistieke kosten als component van de verkoopprijs op. Dat vraagt om nieuwe oplossingen en een hoger probleemoplossend vermogen bij logistiek professionals. De Hogeschool van Amsterdam wil graag inspringen op deze behoefte.
Associate degree
In samenspraak met het werkveld heeft de Hogeschool van Amsterdam daarom een Ad Logistiek ontwikkeld waarin studenten worden opgeleid tot praktijkgerichte en pragmatische logistiek professionals, die aan de hand van data en ervaringen op de werkvloer logistieke processen kunnen plannen, aansturen, beheersen en verbeteren. De Ad-opleiding sluit goed aan bij het mbo. Een Ad leidt op tot professionals die in staat zijn om strategie te verbinden met het handelen op de werkvloer. De Ad-er opereert daarmee op tactisch niveau en is in staat om zowel de visie, als de richting die de organisatie bepaalt, te doorgronden en deze te vertalen naar concrete acties op de werkvloer. Studenten die de opleiding hebben afgerond, krijgen een wettelijk erkend hbo-diploma met de graad Associate degree.
“De ontwikkelingen in de logistieke sector brengen met zich mee dat het gevraagde opleidingsniveau van logistiek professionals verschuift van mbo- naar hbo-niveau. De factoren waarmee in het werk rekening moet worden gehouden, worden complexer. Tegelijk wordt de druk op efficiency, en daarmee de snelheid van handelen, juist groter. Dit stelt hogere eisen aan het analytisch en oplossend vermogen van de logistieke professional. Zo zal in de functie van transportplanner een verschuiving plaatsvinden van de uitvoerende rol naar de meer (pro) actieve rol bij het optimaliseren van de planning en bedrijfsprocessen”, aldus Maarten Alta, een van de ontwikkelaars van de opleiding.
Voltijd en deeltijd
Het aantal vacatures in de logistieke sector op hbo-niveau is dermate hoog, dat hierin niet alleen voorzien kan worden met nieuwe instroom in de vorm van schoolverlaters, maar dat het ook noodzakelijk is om zittend personeel en zijinstromers bij te scholen. De opleiding wordt daarom zowel in deeltijd als in voltijd aangeboden.