Ga naar hoofdinhoud

Nieuw warehouse managementboek


Op 13 september a.s. verschijnt van de hand van consultant Jeroen van den Berg het Engelstalige boek ‘Integral Warehouse Management’ waarin hij pleit voor een andere aanpak van logistieke optimalisatie.

Bedrijven zijn volgens Van den Berg jarenlang bezig geweest om de logistieke kosten te verlagen door voorraden te reduceren, processtappen te elimineren en vaker in kleinere hoeveelheden te leveren. Deze initiatieven hebben echter als nadeel dat ze de kosten voor warehousing en transport juist doen stijgen.

Betrouwbare servicegraad
Uit internationaal onderzoek blijkt, aldus de auteur, dat de best-in-class bedrijven een betrouwbare servicegraad weten te realiseren tegen gemiddeld zo’n twintig procent lagere logistieke kosten. Om dergelijke besparingen te bewerkstelligen, is het noodzakelijk om de logistiek integraal te bekijken. “Ik voorspel dat de trend van voorraadverlaging binnen enkele jaren verdwijnt en de focus verschuift naar een integrale kostenaanpak”, aldus de oprichter van adviesbureau Jeroen van den Berg Consulting.

Stappenplan
Het boek laat in een praktisch stappenplan zien wat het distributiecentrum kan doen om de integrale logistieke keten beter te laten presteren. Het toont nieuwe ideeën om verbeteringen te identificeren, maar het laat ook zien hoe die kunnen worden gerealiseerd. Hierbij legt Integral Warehouse Management de nadruk op de volwassenheid van een distributiecentrum. Veel verbeteringen, zoals de introductie van geavanceerde IT-systemen of een verregaande ketenintegratie, zijn pas effectief op het moment dat de operatie er klaar voor is.

Next generation
De ondertitel van het boek luidt ‘The Next Generation in Transparency, Collaboration and Warehouse Management Systems’. Deze ‘next generation’ onderscheidt zich volgens Van den Berg door het gebruik van de detailinformatie over de logistieke activiteiten, die door hedendaagse informatiesystemen wordt vastgelegd. “In de praktijk wordt hier veel te weinig mee gedaan”, zo vindt de auteur. De gegevens kunnen echter gebruikt worden om de prestaties, kosten en doelstellingen transparant te maken, om de samenwerking (collaboration) in de keten te verbeteren en om warehouse-managementsystemen intelligenter te maken.

Rekenvoorbeelden en cases
Het boek is rijk geïllustreerd met figuren, vuistregels, rekenvoorbeelden en cases die de ideeën vertalen naar de praktijk. Het boek krijgt een omvang van 250 pagina’s. Het gaat € 32,95 kosten en het wordt uitgegeven door uitgeverij Management Outlook in Utrecht. Het is verkrijgbaar via www.JvdBconsulting.com of via diverse online boekhandels zoals amazon.com.

 


De auteur
Dr. ir. Jeroen P. van den Berg (1967) is oprichter van Jeroen van den Berg Consulting, een software- en adviesbureau gevestigd in Utrecht. Het bedrijf is gespecialiseerd in warehouse management en de toepassing van logistieke software. In 2006, lanceerde het WIS (Warehouse Intelligence System), ’s werelds eerste standaard managementinformatiesysteem voor magazijnen en distributiecentra. Jeroen van den Berg heeft de principes in dit boek bij vele klanten toegepast. Hij heeft meer dan dertig white papers en artikelen geschreven en is een veelgevraagd spreker op seminars en logistieke cursussen. In 1996, promoveerde hij aan de Universiteit Twente met zijn proefschrift ‘Planning and Control of Warehousing Systems’. Hij is afgestudeerd in Toegepaste Wiskunde aan dezelfde universiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven