Dit is een gesponsord bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie
Nieuw bedrijfspand financieren? Dit zijn de mogelijkheden
Is je logistieke bedrijf de laatste tijd hard gegroeid? Dan zit je in het huidige pand misschien tegen het plafond. Als je verwacht dat de groei de komende jaren doorzet, is het verstandig om op zoek te gaan naar een nieuw bedrijfspand. Misschien heb je inmiddels al wel wat op het oog. Je moet in dat geval alleen wel met een flinke zak geld over de brug komen, want een bedrijfspand is niet goedkoop. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zo’n pand te financieren. In deze tekst hebben wij een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.
Eigen vermogen
Als jouw bedrijf de laatste jaren uitgegroeid is tot een belangrijke speler in de logistiek, heeft dit je vast en zeker geen windeieren gelegd. Misschien heb je zelfs wel zoveel winst gemaakt dat je eigen vermogen flink gegroeid is. Dit brengt ons bij een eerste mogelijkheid om een nieuw bedrijfspand te financieren, want jij kunt je eigen vermogen hiervoor gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen schuld aangaat. Toch zijn er maar weinig bedrijven in staat om een bedrijfspand volledig met eigen geld te financieren. De prijs van een groot bedrijfspand ligt vaak in de buurt van een miljoen. Misschien moet je er zelfs nog wel meer voor neertellen.
Zakelijke hypotheek
Heb je genoeg geld om zelf een nieuw bedrijfspand te financieren? Dan denk je misschien dat dit de beste keuze is. Als er na aankoop nog veel geld in kas blijft, is dit het overwegen waard. Financier het pand liever niet met eigen vermogen als je naderhand vrijwel niets meer overhoudt. Tegenslagen liggen altijd op de loer, waardoor het handig is om wat geld achter de hand te houden. Vandaar dat veel ondernemers een zakelijke hypotheek afsluiten om een nieuw bedrijfspand te financieren.
Je kunt een bedrijfspand vaak niet volledig financieren met een zakelijke hypotheek, maar wel voor een groot deel. Zo zijn er bijvoorbeeld geldverstrekkers waarbij financiering tot negentig procent van de verwachte taxatiewaarde mogelijk is. Dit bedrag los je af door iedere maand een deel van de lening terug te betalen. Een zakelijke hypotheek heeft vaak een looptijd van tien jaar, maar het aflosschema is gebaseerd op twintig jaar. Hierdoor vallen de maandlasten mee. Heb je de hypotheek aan het einde van de looptijd nog niet volledig afgelost? Dan kun je het openstaande bedrag in één keer afbetalen of herfinancieren met een andere lening.
Zakelijke lening
In plaats van een zakelijke hypotheek kun je ook een zakelijke lening aanvragen om een nieuw bedrijfspand te financieren. Deze financieringsvormen lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Waar een zakelijke hypotheek een standaard looptijd heeft van tien jaar, kies je bij een zakelijke lening zelf de looptijd. De minimale looptijd is drie maanden en de maximale looptijd twintig jaar. Daarnaast zit er verschil in de rente.
Kies niet voor zakelijk krediet
Wie zich in de mogelijkheden verdiept om een nieuw bedrijfspand te financieren, komt ongetwijfeld ook zakelijk krediet tegen. Deze financieringsvorm is alleen niet de beste keuze als je een nieuw pand voor je bedrijf wilt kopen. Dit komt doordat krediet voor je bedrijf niet op je zakelijke rekening wordt gestort. Een geldverstrekker zet het voor je klaar op een speciale rekening. Deze financieringsvorm wordt vooral gebruikt om bijvoorbeeld de dagelijkse uitgaven voor een bedrijf te betalen.