Nederlandse wegtrein op zonne-energie wil Europa veroveren • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse wegtrein op zonne-energie wil Europa veroveren


Winkels en horeca in binnensteden via treintjes bevoorraden op zonne-energie. Het Nederlandse Trens Solar Trains gaat er vol voor nu het bedrijf een kapitaalinjectie heeft gekregen.

Stadslogistiek is een hot topic, zo pompt Amsterdam 250 miljoen euro in zijn project, Den Bosch mikt op elektrisch aangedreven wegtreinen. Een idee van de Nederlandse start up Trens.  Het initiatief werd in 2020 al gelanceerd. Een nieuwe kapitaalinjectie anderhalf jaar later moet het plan echt van de grond krijgen.

Sligro koploper met wegtrein

Geholpen door launching customer Sligro, dat in Veghel een nieuw dc bouwt, en nieuwe investeerders Bloomit Ventures, MPPD en Karhod, wil TRENS komende jaren ‘het nieuwe normaal’ worden in stedelijke distributie.

Trens wendbaar en duurzaam

TRENS is een in Nederland ontworpen elektrische ‘stadstrein’ met een krachtige locomotief die een serie wagons trekt. Iedere wagon kan allerlei soorten vracht (en zelfs passagiers) vervoeren.  Dankzij de meesturende wagonwielen kan TRENS zeer scherpe bochten maken en tot in de haarvaten van iedere stad komen, aldus het bedrijf.

Afmetingen

 De breedte van de trein 2.0 is 1,85 meter. Hij heeft een lage vloerpositie maakt snel laden/lossen mogelijk zonder straten te blokkeren. Het accupakket van TRENS biedt een actieradius van max 200 kilometer. Daarnaast is het mogelijk om de daken van

de locomotief en wagons te voorzien van hoog-rendements zonnecellen die een extra ‘solar range’ bieden van 8 kilometer per zonuur, claimt Trens.

Duurzame krachtpatser

De TRENS-locomotief is een 4WD-voertuig met een 25 kW motor in ieder wiel, goed voor een maximaal koppel van 10.000 Nm. Hiermee kan TRENS vrachten tot 11 ton trekken, zelfs op hellingen van 20 %. Met een laadvolume van max 41 m3 of 20 rolcontainers vervangt TRENS bij iedere rit 3 bestelbussen of 1 vrachtwagen. De wegbelasting is beperkt tot max 1125 kg per wiel. TRENS kan daarmee zware (elektrische) vrachtwagens vervangen op kwetsbare kades en bruggen.

Sligro in de praktijk

Sligro Food Group rijdt als launching customer met de eerste TRENS door ’s-Hertogenbosch. Yvonne Poels, manager transport Sligro Food Group: “Er zijn ambitieuze innovaties nodig om onze doelstelling voor CO2-reductie in 2030 te realiseren. De samen met TRENS ontwikkelde Sligro Wegtrein is zo’n ambitieuze innovatie: een volledig nieuw elektrisch voertuig, in detail afgestemd op ons logistieke model en toekomstige regelgeving voor duurzame stadsdistributie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven