Misstanden distributiecentra: evofenedex tikt Arbeidsinspectie op de vingers • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Misstanden distributiecentra: evofenedex tikt Arbeidsinspectie op de vingers


Om de misstanden in distributiecentra te verbeteren, zou er meer aandacht moeten komen en vaker lessen moeten worden getrokken uit (bijna) ongelukken. Daar pleit evofenedex voor die meent dat de Arbeidsinspectie in gebreke blijft op dat punt.

Er is veel mis bij distributiecentra, 4 op de 5 dc’s overtreden massaal de regels op het gebied van gezondheid en veiligheid. Zo bleek vorige week uit een nog te publiceren rapport Van de Arbeidsinspectie.

Nog wereld te winnen qua veiligheid

Evofenedex beaamt ‘dat er nog een wereld te winnen is’ als het gaat om gezond en veilig werken in magazijnen en distributiecentra, laat de organisatie desgevraagd weten aan Warehouse Totaal. “Veiligheid is daarom een van onze speerpunten van de afgelopen en komende jaren.” De ‘gerichte programma’s’ rond veilig werken bestaan volgens de belangenorganisatie voor verladers en expediteurs uit bewustwording, praktische tips en handvatten en stappenplannen om te komen tot een integrale veiligheidscultuur.

Leren van incidenten

Om de situaties in de warehouses te verbeteren moet er meer aandacht komen voor bij (bijna) ongelukken via het programma Leren van Incidenten.  Dat gebeurt nu onvoldoende vindt evofenedex: “Voorgaande werkprogramma’s van de Arbeidsinspectie bestonden vooral uit het bestrijden van misstanden en het voorlichten van het bedrijfsleven. Het programma Leren van Incidenten is echter onterecht en structureel onderbelicht.”

Voorkomen ernstige ongevallen

Volgens Evofenedex werken dergelijke programma’s. Als voorbeeld noemen ze belangenorganisaties, zoals de scheepvaart (Platform Zero Incidents) en de bouw (Governance Code). “Via dit programma gaan we naast informatieverstrekking en kennisdeling ook aandacht besteden aan het werken met incidentenanalyses; wat kun je leren van incidenten en bijna-ongevallen, en hoe kunnen ook andere organisaties daarvan leren, zodat ernstigere ongevallen kunnen worden voorkomen”?

Beluister de podcast veilig warehouse
Zo maakt Albert Heijn van de mens een sterke schakel

Dit soort programma’s brengen effectief gevaarlijke situaties in kaart, leveren waardevolle informatie op en verbeteren de veiligheid. Met name het MKB zou hiervan profiteren, meent evofenedex. “We zien daarbij een versterkende rol voor de Arbeidsinspectie, waarin lessen uit meldingen en inspecties worden gedeeld met het bedrijfsleven. Deze informatie wordt momenteel niet benut, en dat is een gemiste kans”, besluit evofenedex zijn reactie.

Warehouse Totaal heeft de Arbeidsinspectie gevraagd om een reactie. Die moet nog volgen.

Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van al het nieuws over interne logistiek

Aanmelden

Lees hieronder de volledige reactie van evofenedex
|We herkennen de constatering dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om gezond en veilig werken in magazijnen en distributiecentra. Veiligheid is daarom een van onze speerpunten van de afgelopen en komende jaren. Onze gerichte programma’s rond veilig werken bestaan uit bewustwording, praktische tips en handvatten en stappenplannen om te komen tot een integrale veiligheidscultuur.

 Dit alles vanuit onze veiligheidsaanpak waarin we gezond, veilig en eerlijk werken benadrukken. Denk hierbij aan het implementeren van de Code Gezond en Veilig Magazijn, hulp bij het opstellen en verdiepen van de RI&E, gevaarlijke stoffen advies en – trainingen en Paychecked. We organiseren voor en met onze leden diverse bijeenkomsten en evenementen als de Dag van het Veilige Magazijn.

We zien daardoor enerzijds een toenemende aandacht bij onze achterban (het bedrijfsleven) voor onze publicaties en de RI&E en de verdieping daarachter, maar zien in de dagelijkse praktijk ook dat er nog veel progressie is te boeken in zowel bewustwording als actie. Wij zijn daarover in gesprek met de Arbeidsinspectie en het ministerie van SZW over o.a. dit onderwerp en hoe we met bijvoorbeeld ons programma Leren van ongevallen samen met de NLA de veiligheid kunnen verhogen.

De veranderende arbeidsmarkt en zaken als robotisering en e-commerce brengen in rap tempo nieuwe risico’s met zich mee. Ondertussen neemt de complexiteit van wet- en regelgeving alleen maar toe.

Samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten is nodig om nieuwe risico’s voortijdig te signaleren en te verwerken in een integrale aanpak. Wij zien mogelijkheden om meer synergie aan te brengen en zo de aanpak gezamenlijk te versterken. Via kennisuitwisseling, het stimuleren van effectieve programma’s en het verminderen van complexe regelgeving. Met structureel overleg waarin we kennis en kansen uitwisselen en handhaving het sluitstuk vormt.

Voorgaande werkprogramma’s van de Arbeidsinspectie bestonden vooral uit het bestrijden van misstanden en het voorlichten van het bedrijfsleven. Het programma Leren van Incidenten is echter onterecht en structureel onderbelicht. Voorbeelden van dergelijke programma’s bij belangenorganisaties, zoals de scheepvaart (Platform Zero Incidents) en de bouw (Governance Code), hebben zich inmiddels bewezen. Via dit programma gaan we naast informatieverstrekking en kennisdeling ook aandacht besteden aan het werken met incidentenanalyses; wat kun je leren van incidenten en bijna-ongevallen, en hoe kunnen ook andere organisaties daarvan leren, zodat ernstigere ongevallen kunnen worden voorkomen?

Voor dit programma is tot nu toe geen projectgeld vrijgemaakt en dat is onterecht. Dit soort programma’s brengen effectief gevaarlijke situaties in kaart, leveren waardevolle informatie op en verbeteren de veiligheid. Met name het MKB zou hiervan profiteren. We zien daarbij een versterkende rol voor de Arbeidsinspectie, waarin lessen uit meldingen en inspecties worden gedeeld met het bedrijfsleven. Deze informatie wordt momenteel niet benut, en dat is een gemiste kans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven