Maatschappelijk verantwoord ondernemen populairder • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Maatschappelijk verantwoord ondernemen populairder


Maatschappelijk verantwoord ondernemen, en meer in het bijzonder de noodzaak om milieuvriendelijker te opereren, is een sterk groeiende drijfveer achter strategisch asset management, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Lawson.

Door kapitaalgoederen efficiënter in te zetten, kunnen bedrijven besparen op energie en andere natuurlijke hulpbronnen, is de emissie van Co2 en andere schadelijke stoffen lager, wordt de hoeveelheid afval verminderd en gaan machines en onderdelen langer mee.

Definitie
De gebruikte definitie van asset management is breed: van het verhogen van de return on investment op bedrijfsmiddelen tot en met meer professioneel onderhoud. Naast maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn andere drijfveren achter een professioneler asset management het verhogen van de veiligheid op de werkvloer en toenemende vereisten op het gebied van beschikbaarheid en betrouwbaarheid van productiemiddelen.

Strategische benadering
“Een strategische en geïntegreerde benadering van asset management speelt een grote rol in de toepassing van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Brian Dunks, Product Manager bij Lawson. “Met een geïntegreerde Enterprise Asset Management-oplossing kunnen bedrijfsmiddelen worden ingeschakeld binnen vooropgestelde milieurichtlijnen. Zo kan een preventief onderhoudsprogramma de potentiële levensduur van reserveonderdelen en bedrijfsmiddelen verlengen, helpen besparen op natuurlijke hulpbronnen en de hoeveelheid afval verminderen.”

Struisvogelpolitiek
De onderzoeksresultaten laten verder zien dat de meerderheid van de bedrijven een struisvogelpolitiek voert: ze voeren pas onderhoud uit op het moment dat er een probleem is. Meer dan 70 procent van de bedrijven spendeert minder dan 50 procent van het onderhoudsbudget aan preventief onderhoud, terwijl zelfs de helft van de bedrijven minder dan 30 procent voorziet.

Best practices

De bedrijfsvisie op onderhoud heeft invloed op de asset management-strategie, het budget en het toepassen van best practices (zoals reliability centered maintenance – RCM). Bedrijven die overtuigd zijn van een asset management-strategie en -beleid, zien preventief onderhoud als een manier om geld te verdienen in plaats van als kostenpost. Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de ondervraagde bedrijven gelooft dat het loont om te investeren in maintenance.

Reactieve aanpak niet duurzaam

Bedrijven die jaarlijks meer dan 11 procent van hun productietijd verliezen aan niet gepland onderhoud, spenderen meer van hun maintenance budget aan maatregelen om het productieproces terug op gang te krijgen. Volgens deze studie is een reactieve aanpak niet duurzaam. Door de toenemende regulering en intolerantie van de samenleving ten aanzien van ongevallen en defecten moeten bedrijven hun beleid en strategie met betrekking tot asset management beter formaliseren om de operationele prestaties te verbeteren.

Vooruitgang geboekt
“De studie laat zien dat vooruitgang wordt geboekt door bedrijven die gebruikmaken van een geïntegreerde benadering om kosten te besparen, de veiligheid te verhogen en risico’s te verminderen”, zegt Brian Dunks. “We zien ook dat de geïntegreerde Enterprise Asset Management-oplossing van Lawson bedrijven wereldwijd helpt om de beschikbaarheid van de bedrijfsmiddelen te maximaliseren, de asset lifecycle kosten te verminderen en de ‘return on asset investment’ te verhogen. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid te voldoen aan de groeiende vraag naar maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Het wereldwijde onderzoek – “Are Attitudes to Asset Management Changing & Does IT Add Value?” – werd uitgevoerd door Industry Direct Ltd. (IDL) bij 189 deelnemende bedrijven in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. De bedrijven zijn actief in de sectoren: utilities, discrete en verwerkende industrie, mining en transport.
Geïnteresseerde bedrijven kunnen gratis met behulp van een online vragenlijst hun eigen situatie vergelijken met de algemene IDL-onderzoeksresultaten. Dit kan via de volgende link: www.lawson.com/IOB.

Over het onderzoek
Het wereldwijde onderzoek – “Are Attitudes to Asset Management Changing & Does IT Add Value?” – werd uitgevoerd door Industry Direct Ltd. (IDL) bij 189 deelnemende bedrijven in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. De bedrijven zijn actief in de volgende sectoren: utilities, discrete en verwerkende industrie, mining en transport. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen oktober 2006 en januari 2007.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven