Ga naar hoofdinhoud

LPR start Duitse dochtermaatschappij


LPR heeft onlangs zijn Duitse dochtermaatschappij geopend in Ratingen, ten noorden van Düsseldorf. De general manager van LPR Deutschland GmbH is Stefan Frye (39). Hij stelt zich ten doel de zaken met de voornaamste klanten van de LPR Groep op de Duitse markt verder te ontwikkelen en LPR’s pallet-poolingsysteem aldaar te implementeren. Hij zal daarbij kunnen rekenen op een team van tien mensen, die in de loop van het jaar zullen worden benoemd.

LPR Deutschland GmbH werd eind 2007 opgericht en Stefan Frye werd er eind januari 2008 de general manager. Hij is tevens lid van de directieraad van de LPR Groep. De dochtermaatschappij, oorspronkelijk gevestigd te Keulen, heeft zijn hoofdkantoor nu in Ratingen. Deze stad ligt dichtbij de luchthaven van Düsseldorf en strategisch gunstig in de regio Keulen/Düsseldorf, waar veel belangrijke spelers in de Duitse FMCG-sector zijn gevestigd. Door de centrale ligging in het zakendistrict van Ratingen profiteert de onderneming van de infrastructuur ter plaatse, wat ongetwijfeld een gunstige invloed zal hebben op de ontwikkeling in Duitsland.

Eerste opdracht
Stefan Fryes eerste opdracht is een team bijeen te brengen volgens het ondernemingsmodel gebruikt door de andere dochterondernemingen van LPR, dat de afgelopen 15 jaar uitstekend heeft gefunctioneerd. Het team van LPR Duitsland zal dan ook de benodigde Operations -, Asset – en Accountmanagers omvatten om te voldoen aan de behoeften van de groeiende Duitse markt. “Aangezien de palletmarkt in Duitsland voornamelijk is gebaseerd is op het pallet-ruilsysteem, is er aanzienlijk potentieel voor LPR om haar pallet-poolingsysteem hier te ontwikkelen, omdat het grote voordelen heeft voor Duitse ondernemingen,” verklaart Stefan Frye.

Duitse wet
Stefan begon in 2000 als logistiek manager voor Letsbuyit.com (een op het web gebaseerde verkoopmaatschappij) en werd al snel bevorderd tot Directeur Logistiek voor onder andere Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In 2003 ging hij naar de Duitse vestiging van Red Bull (een fabrikant van energiedrankjes) als directeur Logistics en Operations. In die periode implementeerde hij, naast andere successen, de retourlogistiek voor Red Bull-blikjes, om te voldoen aan de in 2003 aangenomen Duitse wet die vereist dat drankblikjes worden ingeleverd om te recyclen. Daaruit blijkt dat hij een uitmuntende kennis met zich meebrengt van de mechanismen achter de FMCG-logistiek in Duitsland en de problemen behorend bij het afleveren en inzamelen van recycleerbare verpakkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven