Logistieke trends, wat zijn de veranderingen? • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Logistieke trends, wat zijn de veranderingen?


De logistieke wereld is constant in beweging, letterlijk en figuurlijk. Elke jaar zijn er wel een aantal trends te noemen die ervoor zorgen dat er veranderingen worden doorgevoerd in de manier van werken, inrichting van processen of transport. Welke innovaties zijn er dit jaar te noemen voor de logistieke wereld en hoe kan een bedrijf daarop inspelen?

De invloed van technologische software

Eén van de eerste ontwikkelingen die te zien is in de logistieke wereld is de samenhang met technologie en software. Als logistieke dienstverlener ben je steeds meer afhankelijk van technologie en software om te voldoen aan de huidige eisen. Het uitwisselen van data zal er niet alleen voor zorgen dat je beter kunt inspelen op de behoeftes van de klant, het zal er ook voor zorgen dat een onderneming meer wendbaar en flexibel is. Zo kunnen verladers sneller klanten herbevoorraden en kunnen vervoerders zorgen voor actuele data. Daarnaast biedt inzicht in data je de mogelijkheid om processen te stroomlijnen of zelfs op afstand uit te voeren.

Globalisatie van economieën

Een andere trend die te noemen is, is de globalisering. De wereld wordt steeds kleiner doordat verschillende wereldwijde economieën steeds meer met elkaar integreren. Ook is het steeds normaler om vanuit allerlei landen producten te halen of diensten af te nemen. Het is dus van belang dat verschillende partijen in diverse economieën goed met elkaar samenwerken om te kunnen voldoen aan deze vraag. Door de wereldwijde distributie en nieuwe markten zijn er complexere toeleveringsketens en logistieke processen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat standaarden steeds minder bruikbaar worden en er meer flexibiliteit wordt gevraagd van logistiek dienstverleners en verladers.

Verduurzaming in de logistieke sector

Een andere trend is duurzaamheid. Er is een grotere roep om de maatschappij te verduurzamen. En dat zie je ook terug in de logistieke sector. Vooral omdat de logistieke- en transportsector een grote impact uitoefent op het milieu door het gebruik van bijvoorbeeld motorvoertuigen. Logistieke sectoren denken al na over hoe ze hier mee kunnen omgaan. Zo zijn zuinige transportmiddelen, alternatieve brandstoffen of het efficiënter bundelen van verschillende ladingen voorbeelden die bijdragen om de impact op het milieu te verminderen. Ook wordt er gekeken naar hoe inefficiënte interne processen kunnen worden veranderd met als resultaat duurzamer te werk te gaan. Een voorbeeld hiervan is het transport zo efficiënt mogelijk in te richten. Intern kunnen diverse rollenbanden, palletwagens en planprocessen worden gecombineerd om zo tot een efficiënter indeling van inladen van vracht en het vervoeren ervan te komen.

Aanzienlijke groei in e-commerce

Het was al in opkomst, maar door de Covid-19 crisis heeft e-commerce een grote sprong gemaakt. Het afgelopen jaar namen de online bestellingen in grote getale toe. Samen met de drang naar de same-day-delivery van producten komt er een grotere druk op de transporteurs te liggen. Om ervoor te zorgen dat alle bestellingen kunnen worden bezorgd is het nodig dat interne systemen en chauffeurs efficiënt samenwerken. Ook is track-and-trace niet langer meer een extra service, maar een must om ervoor te zorgen dat zowel de consument als zakelijke partijen en belanghebbenden weten hoe het staat met de bestellingen.

Robotisering

De laatste trend heeft een samenhang met alle andere voorgaande trends. De druk om sneller te leveren, wereldwijd te transporteren en duurzamer te produceren en te vervoeren zorgt ervoor dat er oplossingen moeten komen. Robotisering heeft door de krapte op de arbeidsmarkt ook meer prioriteit gekregen en biedt nu verschillende oplossingen. Zo zorgt de robotisering ervoor dat de productiviteit wordt verhoogd en de kosten worden verlaagd. Deze twee voordelen zorgen er onder andere voor dat er kan worden geïnvesteerd in andere technologie en software om aan de huidige trends te voldoen. Zo maken grote supermarktketens bijvoorbeeld al gebruik van geautomatiseerde distributiecentra. Al met al zorgen verschillende ontwikkelingen ervoor dat de logistieke wereld constant in beweging is. Voor bedrijven die willen voldoen aan de eisen van de consument, andere partijen of belanghebbenden is het van belang om de ontwikkelingen in de gaten te houden en er tijdig op anticiperen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven