Ga naar hoofdinhoud

Logistieke Ontkoppelpunten uitkomst binnenstedelijke distributie

Ontkoppelpunt. foto: evofendex.

De economie groeit, de goederenstromen richting de binnensteden nemen toe. Winkels, bedrijven maar ook particulieren in de binnensteden worden frequenter en in grotere hoeveelheden bevoorraad. Logistieke Ontkoppelpunten bieden uitkomst binnenstedelijke distributie, geeft Evofenedex aan.

Om aan deze vraag te voldoen rijden veel bedrijven met een LZV (Langere of Zwaardere Voertuigcombinatie) of een vrachtautocombinatie tot aan de rand van een stad. Daar wordt vervolgens de aanhanger geparkeerd, waarna met een bakwagen of trekker met city-oplegger de stad wordt binnengereden. In reactie hierop voeren veel gemeentes een parkeerverbod in op de industrieterreinen om ‘wild parkeren’ te voorkomen.

Ontkoppelpunt

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft evofenedex samen met TLN een systeem opgezet waarbij bedrijven van elkaars terrein gebruik kunnen maken om de trailer en vrachtwagen te ontkoppelen om vervolgens met een kleinere eenheid, de ‘last mile’ af te leggen. De voordelen hiervan zijn dat de oplegger of aanhangwagen veilig achter een hek geparkeerd staat, er gaat  geen tijd verloren met het zoeken naar een plek om te ontkoppelen en er is geen geen risico op een parkeerboete. Verder is er geen risico dat er bij terugkomst niet meer kan worden aangekoppeld. In enkele gevallen kan er zelfs stroom worden geleverd voor een koelmotor op de trailer, zodat er geen diesel gestookte aggregaat hoeft te draaien.

Proef

Momenteel loopt er een proef met leden van TLN en evofenedex. De deelnemers zijn geselecteerd op het feit dat zij veelvuldig binnenstedelijk hun werk doen en daarbij gebruik maken van een LZV of motorwagen-aanhangwagen combinaties. Met de hulp van een reserveringssysteem kunnen zij bij andere deelnemende bedrijven voor een bepaalde periode parkeerruimte voor hun voertuig reserveren. In het reserveringssysteem is van elk aangesloten bedrijf zichtbaar welke faciliteiten er beschikbaar zijn en op welke tijden het parkeerterrein beschikbaar is. De beheerder van het parkeerterrein heeft zelf grip op het aantal voertuigen dat toegelaten wordt en de openingstijden. Als de ruimte bijvoorbeeld in verband met een seizoenspiek hard nodig is, kan de beschikbare ruimte worden teruggebracht tot nul.

Bedrijven met belangstelling voor het reserveringssysteem kunnen contact opnemen met ledenadviseur Martijn Duijndam van evofenedex op 079-3467346 of via m.duijndam@evofenedex.nl.

Eén reactie op “Logistieke Ontkoppelpunten uitkomst binnenstedelijke distributie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven