Logistieke vastgoedmarkt krijgt flinke tik in 2023 • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Logistieke vastgoedmarkt krijgt flinke tik in 2023


2023 wordt een zwaar jaar voor de logistiek vastgoedmarkt in Nederland. 2023 begon slecht en de vooruitzichten zijn allesbehalve rooskleurig.

De vette jaren voor de logistiek vastgoedmarkt zijn definitief voorbij.  Dat concludeerde Buck Consultants al eerder dit jaar en de cijfers van JLL over Q1 en de vooruitzicht op 2023 bevestigen de dalende trend.

Voorzichtigheid

Hoge inflatie en de stijgende rente zijn belangrijke aanstichters van de forse terugval in logistiek vastgoed. Huurders zijn voorzichtig en het beperkte aanbod blijft voorlopig aanhouden, concludeert JLL in zijn jongste rapport.

Cijfers vastgoed

De cijfers bevestigen de woorden: In het eerste kwartaal was de opname van logistieke ruimte 382.000 m², een daling van 58% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en het laagste kwartaalopnamevolume sinds 2015.

Daling

De investering in logistiek vastgoed daalde in de eerste drie maanden dit jaar met 78 procent naar 257 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar werd ongeveer 490.000 m² nieuw opgeleverde logistieke ruimte toegevoegd aan de (een daling van 60% op kwartaalbasis). Voor het hele jaar verwacht JLL ongeveer 40% minder opleveringen in vergelijking met 2022.

Restricties bouwen

Het merendeel (ongeveer 60%) van de van de ontwikkelingspijplijn is “build-to-suit” (bouwen volgens de noden en vereisten van een specifieke klant) en zal niet onmiddellijk beschikbaar zijn voor markt. Ook de verdozingsdiscussie en de daar bijbehorende bouwrestricties vanuit Den Haag helpen de markt niet, stelt JLL vast.

Verwacht wordt dat de rendementen in de loop van het jaar verder zullen stijgen omdat de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting de in de komende maanden de rente laat stijgen om de om de inflatie te bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven