Ga naar hoofdinhoud

Linde presenteert een uitgebreid aanbod van op luchthavens inzetbare apparatuur

(Foto MotracLinde)

Linde Material Handling heeft voor het eerst een eigen beursstand op “inter airport Europe”, de Internationale Handelsbeurs voor Apparatuur, Technologie, Ontwerp en Dienstverlening op Luchthavens, die van 10 t/m 13 oktober 2017 gehouden gaat worden in München. Bij Stand C104 op het buitengebied van het Münchense beursterrein kunnen bezoekers meer te weten komen over trends zoals oplossingen op maat, software en digitalisering, over geautomatiseerde truckmodellen en lithium-ion technologie. Ons omvangrijke tractorassortiment en de Linde Roadster zullen daar ook te zien zijn.

Tijd is van cruciaal belang in de luchtvaartbusiness. Dit geldt evengoed voor passagiers als voor luchtvracht, die in Duitsland in 2016 met 4.5 miljoen vervoerde ton slechts een relatief klein deel uitmaakt van het totale vervoer, maar dit aandeel wordt langzamerhand wel steeds groter. “De trucks die voor de bedrijfsvoering van een luchthaven gebruikt worden moeten betrouwbaar zijn en te zijn aan te passen voor een breed scala van gebruiksmogelijkheden, van de bevoorrading van winkels tot de afhandeling van kleine bagagestukken en allerlei andere soorten vracht. Ze moeten daarnaast door nauwe gangen kunnen rijden en op het platform kunnen opereren,” aldus Alexander Schmidt, Senior Product Manager Reach Trucks & Tractors bij Linde Material Handling. “En daar ligt bij ons vooral de kracht.”

De Linde Roadster is op basis van de Linde E20 tot E35 series van elektrische met contragewichten uitgeruste trucks speciaal ontwikkeld voor mogelijke inzet op luchthavens. Het is een model waarin de A-stijl is weggewerkt en dat voorzien is van een beschermende dakconstructie van gehard glas. Dankzij dit unieke ontwerp biedt de Roadster een zo goed mogelijk zicht op de weg wat de veiligheid nog meer ten goede komt.

De robuuste Linde P250 elektrische tractoren met een totale sleepcapaciteit van 25 ton zijn op hun beurt speciaal bedoeld voor gebruik buiten. Het chassis is gemaakt van centimeters dik plaatstaal en de elektronica is weerbestendig weggewerkt. Het hydraulische stuursysteem en de hydrolagers die trillingen voor de bestuurderscabine opvangen zorgen daarnaast voor comfortabel rijden. Linde’s P60 en P80 tractoren zijn bijzonder geschikt voor de logistiek binnen, bijvoorbeeld wanneer ze gebruikt worden als bagagekarren of voor onderhoudswerkzaamheden en ze zijn daarnaast in staat om van 6 tot 8 ton zware aanhangers te slepen. De Linde W08 platformtruck kan ook worden ingezet op luchthavens en is voorzien van een groot laaddek.

Bij het ontwerp van alle compacte en middelgrote tractoren en platformtrucks is doelbewust gelet op een breedte van minder dan een meter en een zeer kleine draaicirkel, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor allerlei karweitjes binnen – bijvoorbeeld de bevoorrading in de terminals van winkels en restaurants, die op luchthavens big business geworden zijn.

Ook individualisering is een trend die op luchthavens steeds meer merkbaar is. Vanwege de specifieke gebruiksomstandigheden is er steeds meer vraag naar oplossingen op maat, die niet eens zo complex hoeven te zijn, maar waarbij wel marktkennis en technische en creatieve vaardigheden vereist zijn. Dit kan met het volgende voorbeeld worden geïllustreerd: Op sommige luchthavens worden gates en passages afgeschermd door lamellengordijnen. Voortdurend op en neer rijden door deze rubberen stroken kan uiteindelijk de voorruiten van tractoren en platformtrucks beschadigen. “Op verzoek van veel klanten hebben wij dus beschermende relingen geïnstalleerd die het gordijn opvangen en opzij duwen,” aldus Schmidt.

Een tweede grote in de luchthavenlogistiek merkbare trend is een mogelijk gebruik van netwerken en de daarvan afgeleide functies. Linde heeft een groot aantal modules ontwikkeld voor haar zogenaamde “Linde connect” oplossing voor vlootbeheer, waarmee ook op het werkgebied van de luchthaven waardevolle diensten kunnen worden verleend. De “connect: crash detection” module registreert bijvoorbeeld klappen en botsingen tijdens het rijden. Als die van te grote aard zijn schakelt het voertuig over op een langzame kruissnelheid waarna het door een supervisor weer normaal bestuurbaar moet worden gemaakt. De Linde Speed Assist blijkt ook heel nuttig te zijn in een omgeving waarin binnen- en buitengebruik even belangrijk zijn: Deze functie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het voertuig binnenshuis automatisch een van tevoren bepaalde maximumsnelheid op te leggen, op het platform heeft de bestuurder daarentegen de vrijheid zich op topsnelheid te verplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven