Lelietjes-van-dalen sorteren met 40.000 stengels per uur • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Lelietjes-van-dalen sorteren met 40.000 stengels per uur


Lelietjes-van-dalen kunnen sinds kort automatisch gesorteerd worden met een duizelingwekkende snelheid van 40.000 stengels per uur.

De Franse ondernemingen Sterkelec, Avi en Mecaflor hebben gezamenlijk een nieuwe generatie machines ontwikkeld die de witte bloemetjes automatisch kunnen sorteren. Deze machines brengen volgens de betrokkenen een revolutie teweeg in het sorteerproces, dat tot nu toe nog altijd met de hand gebeurde. Het sorteren is moeilijk omdat de bloemetjes erg kwetsbaar zijn. Bovendien is het hele proces seizoensgebonden, waardoor een investering als deze al snel duur uitpakt. Desondanks waren de kwekers van de lelietjes-van-dalen aangenaam verrast door de mogelijkheden van de machine en de bijna onmiddellijke winst die ermee te behalen blijkt.

Kleurenvisionsysteem
De machine is uitgerust met de DVT 535C, een kleurenvisionsysteem van Cognex, dat zorgt voor het daadwerkelijke sorteren van de bloemen. Het systeem is niet beperkt tot een enkele machine-vision-functie (zoals het sorteren op kleur), maar het kan ook veel meer toepassingen aan. Met een set kleurentools kan het syteem de bloemen ook op kleur leggen en afval definiëren.

7 categorieën
De sorteermachine vertrouwt op visiontechnologie en kan zo’n 40.000 stelen per uur sorteren. De bloemen worden in 7 categorieën (kwaliteitsklassen) verdeeld. Voor de superieure oogst van 2007 ontwikkelden Sterkelec en Avi ook nieuwe vision algoritmes. Door het gebruik van Cognex’ kleurencamera’s kunnen ze de relevantie en de snelheid van het sorteren optimaliseren.

Verwelkte bloemhoofdjes
Het systeem is ongevoelig voor veranderingen in de kleur van de stengels en meet de breedte van de stengel en het verschil tussen de bladeren en de bloemen. Bovendien kan het systeem de verwelkte bloemhoofdjes er uit halen. Het visionsysteem en de machine kunnen ook gebruikt worden voor andere applicaties en zijn zelf niet seizoensgebonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven