Nu nog is het zo dat 25 procent van de nieuwwaarde van een leaseauto waarin meer dan vijfhonderd kilometer per jaar privé wordt gereden, wordt opgeteld bij het belastbaar inkomen, of de berijder nou 501 of 10.000 privékilometers maakt. Nederlandse leaserijders betalen hiermee de hoogste fiscale bijtelling van Europa, ongedacht hun rijgedrag of autokeuze.
Bijtelling verlagen
LeasePlan vindt deze regelgeving te streng en weinig milieubewust. De leasemaatschappij zou het veel eerlijker vinden dat een berijder een hogere bijtelling voor meer privégebruik betaalt. “Wij denken aan een bijtelling van 25 procent of meer voor wie jaarlijks meer dan 7.500 privékilometers rijdt”, zegt LeasePlan-directeur Berno Kleinherenbrink. “Daar staat tegenover dat de overheid ook die mensen moet stimuleren die de auto minder vaak gebruiken. Dit kan door de bijtelling te verlagen naar tien procent voor minder dan drieduizend kilometer per jaar, of vijftien procent voor maximaal 7.500 kilometer per jaar. Pas dan krijgen de berijders een echte financiële prikkel om minder te gaan rijden – en de fiscus loopt geen belastinginkomsten mis.”
Volgens LeasePlan is de Belastingdienst geïnteresseerd in het systeem. Die hoeft dan niet meer steekproefsgewijs controles uit te voeren en kan dus geld besparen.
Energielabel
Leaseplan pleit daarnaast voor een betere afstemming van de bijtellingsregeling op energielabel. Steeds meer leaserijders kiezen voor een auto met een A- of B-label. Hoewel dat relatief al heel milieuvriendelijke auto’s zijn, betalen ook deze berijders gewoon 25 procent bijtelling. LeasePlan zou graag zien dat de korting op de bijtelling wordt afgestemd op het energielabel, om zo te bevorderen dat meer mensen overstappen op een energiezuinige auto. Bijvoorbeeld veertien procent bijtelling voor een auto met een A-label, achttien procent voor een B-label, en zo oplopend tot dertig of zelfs 35 procent voor auto’s met een G-label.