Ga naar hoofdinhoud

Jungheinrich TFG 425s – stille en soepele hydrostaat


Stil, soepel en veelzijdig: de TFG 425s hydrostatische heftruck van Jungheinrich
Stil, soepel en veelzijdig: de TFG 425s hydrostatische heftruck van Jungheinrich

De kracht van de vernieuwde LPG-truck van Jungheinrich schuilt in de overstap naar een nieuwe krachtbron en een nieuwe aandrijving. De verouderde motoren uit de voorgaande serie hebben plaatsgemaakt voor moderne diesel en LPG-motoren van Volkswagen. De hydrostatische aandrijflijn van Poclain is vervangen door een installatie van Bosch Rexroth. Dankzij de uitstekend regelbare elektronica en een ongekend solide inpakbeurt van al die techniek staat er een truck waarop heel groot ‘Made in Germany’ niet zou misstaan.
De Duitse fabrikant is dan ook merkbaar trots op de serie en stelt hiermee een serieus alternatief te bieden voor iedereen die bewust kiest voor een truck met hydrostatische aandrijving. De voordelen van rijden op olie in plaats van op een serie tandwielen zijn voor deze gebruikers helder: er zijn minder bewegende delen, dus slijt er minder. Ook is het veelvuldig wisselen van rijrichting geen enkel probleem. Koppelingsplaten en tandwielen zijn er niet.

Regelbare olie

Hydrostatisch aangedreven trucks ‘hangen’ in de regel sterk aan het acceleratiepedaal. Zodra je deze loslaat, remmen de trucks sterk af. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd, dus is op de TFG 425s van Jungheinrich de mate van afremming regelbaar. Elk van de 5 te kiezen rijmodi is naar wens instelbaar met bijpassende acceleratie, topsnelheid, afremming, omkeersnelheid van rijrichting en neigsnelheid. Het is maar net wat de gebruiker wenst.
Bij de instellingen op onze testtruck zijn de verschillen tussen programma 5 (meest krachtig) en 4 niet zo groot. Bij keuzeoptie 3 zijn zowel de acceleratie als mastsnelheden duidelijk getemperd en ervaren we die instellingen als een serieuze eco-modus. Standen 2 en 1 zijn vooral geschikt voor de handling van zeer delicate goederen en minder representatief voor onze test. We rijden daarom alle metingen op stand 5 en 3 en laten de rest buiten beschouwing.

Modulaire opzet

Onze testtruck komt uit de huurvloot van Jungheinrich Nederland en is daarom voorzien van een conventionele opstelling met rem plus acceleratiepedaal en een handbediende wissel van de rijrichting. De trucks zijn echter zo modulair gebouwd, dat ook een twee-pedalensystemen in no time op deze truck te plaatsen is. Een dergelijke configuratie vraagt om gewenning voor de chauffeur en maakt de machine voor verhuur minder universeel. Voor de mastbediening is de truck voorzien van de SOLO-Pilot met individuele mini-hendels voor heffen/dalen, neigen en side shift.
De entree tot de werkplek is riant en dankzij de extra instap op slechts 475 mm hoogte prima te betreden. Ook de voetenplaat is ruim, helemaal vlak en vrij van obstakels. De dikke rubber mat voelt aangenaam aan.
De zit op de luchtgeveerde Grammer is prima en de stuurkolom is zowel in helling als hoogte naar wens traploos aanpasbaar. De geheugenstand bewaakt de laatst gekozen instelling als je, via de quick release, de kolom voorover wil wegklappen om de motorkap te openen. De quick release dient tevens als ontgrendeling voor de kap.

Stil en comfortabel

Net als de voetenplaat is ook de motorkap bekleed met een dempend materiaal. Jungheinrich heeft zowel de binnen- als buitenzijde gedaan en dat helpt om het geluidsniveau in de cabine te beperken tot ongeveer 57 dB(A) bij volgas en dat is ongekend laag. De glazen voor- en achterruit in de cabine helpen een handje mee om storende rijwind en uitlaatgeluiden weg te houden. Ze bieden bij de miezerbuitjes die we tijdens de test ondervinden, bovendien een aangename beschutting.
Opvallend is dat de dakstijlen van de cabine niet taps toe lopen aan de bovenzijde. Hierdoor ervaar je het zicht naar voren als extra ruimtelijk.
Het zicht door de tweedelige mast zonder vrije heffing is eveneens goed. De traverses vallen keurig weg achter de horizontale dakstijl zodat de belemmeringen die er altijd zijn, tot een minimum worden beperkt. De 52 cm dodehoek van het vorkenbord is redelijk normaal voor een 2,5 tons truck met geïntegreerde side shift.

Wennen

De bediening van de mastfuncties via de SOLO-Pilot is eenvoudig, al zorgt de (optionele) stikstofdemper voor wat nadeining van de vork
De bediening van de mastfuncties via de SOLO-Pilot is eenvoudig, al zorgt de (optionele) stikstofdemper voor wat nadeining van de vork

Voor de mastbediening via de SOLO-Pilot ligt de rechterarm ontspannen op de geheel naar wens instelbare armleuning. Indien gewenst plaatst Jungheinrich een tussenstukje, waardoor de leuning iets verder van de stoel af staat. In ons geval zou dit welkom zijn, want de arm komt net naast het kussentje te liggen.
De bediening van de mastfuncties is comfortabel omdat de motor automatisch het toerental regelt. De nauwkeurigheid is echter niet zo voorspelbaar als het zou kunnen. Debet hieraan is de montage van een stikstofdemper. Deze vangt keurig alle schokken van een last tijdens het rijden op, maar zorgt bij het heffen en dalen voor een nadeinend effect van de vork. Even wennen dus.
Dat wennen merken we ook bij het rijden en afremmen. Doordat het geluidsniveau zo laag is, vallen andere geluiden des te beter op. Zo ook het oplopende toerental van de hydrostatisch aangedreven ventilator. Deze gaat eventjes iets sneller lopen als je op volvermogen afremt op de motor en klinkt een beetje nerveus.

Veiligheid voorop

Met deze bemerkingen in de kantlijn ervaren we de TFG 425s verder als zeer soepel en aangenaam. Op volle snelheid in één keer schakelen van vooruit naar achteruit rijden is geen enkel probleem. De elektronica regelt dat alles zonder schade gebeurt. Dat geldt ook voor de Drive Control, Access Control en Lift Control opties waarmee de testtruck is uitgerust. Ze zorgen voor automatische snelheidsreductie in bochten, een veilige startprocedure en een automatisch beheerste neigsnelheid bij hefhoogtes
boven 1,5 meter. Wie tijdens het werk de truck even stil zet en afstapt, moet eerst even op het rempedaal trappen om de aandrijving weer ‘vrij te geven’. Per ongeluk op het acceleratiepedaal trappen bij het opstappen blijft zodoende zonder gevolgen.

Prestaties

En dan de prestaties. Op de krachtigste stand scoort de TFG425s dezelfde productiviteit als het gemiddelde van alle tot op heden geteste LPG-trucks in deze klasse en dat is naar verwachting voor een truck met een merkbare souplesse. Het verbruik ligt echter 12,7% lager en dat is een fraaie prestatie van de VW-motor. Op stand 3 ligt het aantal pallets per uur 7,7% lager dan op stand 5, maar daalt het brandstofverbruik met nog eens 9% ten opzichte van het gemiddelde verbruik, zodat de besparing op 21,4% komt. Tel je dit voordeel bij de stille en de volledig regelbare eigenschappen, dan heeft Jungheinrich met deze hydrostaat beslist een sterke troef in handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven