Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Zo bezien kan het geen kwaad om jongeren te motiveren voor een baan de in de logistiek. Maar hoe pak je dat aan? evofenedex geeft tips.
Intrinsieke motivatie
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat jongeren drie basisbehoeften hebben die bijdragen aan de intrinsieke motivatie om dingen te willen ondernemen, productief te zijn en het maximale uit zichzelf te halen. Die behoeften zijn competentie, verbondenheid en autonomie. Jongeren zijn onderling heel verschillend. Tussen hun 10e en 25elevensjaar moeten jongeren er geleidelijk achter komen wat goed bij hen past. Dat begint al in groep 8 en gaat door tot aan hun eerste baan. Veel teamleiders en managers willen weten hoe ze intrinsieke motivatie bij jongeren kunnen verhogen. Intrinsieke motivatie lijkt iets ongrijpbaars, want je kunt het niet bij iemand anders afdwingen. De kunst is om jongeren op een dusdanige manier te begeleiden en te inspireren dat ze uit zichzelf in beweging komen.
Schets het groeipad
Jongeren hebben de behoefte om te zien dat ze bepaalde competenties kunnen ontwikkelen en op die manier verder kunnen komen. Laat ze zien dat er een groeipad is binnen het bedrijf. Bij nieuwe jonge werknemers begint dit al in de eerste weken. Spreek vooraf af wat je van ze verwacht en wat de mogelijkheden tot groei zijn bij goed functioneren. Ga in de tussentijd ook regelmatig met hen in gesprek om hun voortgang te bespreken. Wat doen ze goed en waar liggen de verbeterpunten? Op deze manier laat je als leidinggevende zien dat je betrokken bent bij de medewerker en leg je de basis voor een goede werkrelatie.
Zorg voor verbondenheid
Een goede sfeer is voor jongeren essentieel. Het is daarom belangrijk dat jonge werknemers verbondenheid krijgen met hun manager, collega’s onderling en met het bedrijf. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld collega’s ook buiten de standaard werkzaamheden met elkaar in contact te brengen of bedrijfsuitjes/bijeenkomsten te organiseren voor jonge werknemers met interessante sprekers. Onderwerpen kunnen zijn: loopbaanontwikkeling, persoonlijke groei en werkplezier. Zo vergroot je de verbondenheid van jonge werknemers met de organisatie omdat medewerkers elkaar makkelijker kunnen vinden en vraagstukken delen.
Vrijheid en autonomie
Jongeren vinden vrijheid belangrijk, willen graag verantwoordelijkheid dragen en ook inspraak hebben. Jongeren worden gemotiveerd wanneer zij autonomie op de werkvloer ervaren. Ze willen graag zelfstandig kunnen werken en daarbij vrij zijn om initiatief te tonen om hun werk efficiënter te doen en verbeteringen voor te stellen. Daarnaast zijn jonge medewerkers vaker vatbaar voor veranderingen en innovatie omdat zij over het algemeen flexibeler ingesteld zijn. Vergeet daarbij niet de ondersteuning te geven waar nodig, zonder meteen alles uit handen te nemen. Kunnen ze een bepaalde gewenste verantwoordelijkheid nog niet aan? Schets dan de voorwaarden waaronder ze dat wel kunnen en ondersteun waar nodig.
Meer weten?
Dit zijn een aantal manieren om jongeren in de logistiek te motiveren. In de workshop Aansturen van jongeren in de logistiek op 14 september wordt hier dieper op ingegaan. Deelnemers leren er meer over het geheim achter het motiveren van jongeren en ze krijgen de ruimte om een vertaling te maken naar de eigen situatie. Dat levert aan het einde van de workshop handvatten op die direct toepasbaar zijn in de praktijk.
Bron: http://www.evo.nl/site/jongeren-motiveren-voor-de-logistiek