Ga naar hoofdinhoud

Je eigen bedrijf starten? Dit moet je weten!


Als je je eigen bedrijf gaat starten, is dat natuurlijk een spannende stap. Er komt veel op je af, zoals het opzetten van een bedrijfsplan, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en allerlei andere administratieve zaken. Maar je moet ook nadenken over risico’s binnen je bedrijf. In deze blog gaan we in op belangrijke aandachtspunten bij het starten van je eigen bedrijf.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Zodra je je bedrijf start, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht. Bij inschrijving krijg je ook direct een btw-nummer, waardoor je belasting moet betalen. Er zijn bij de inschrijving een aantal verplichtingen verbonden, zoals kosten. Check altijd de actuele verplichtingen bij de Kamer van Koophandel.

Bedrijfsplan opstellen

Voordat je start met je bedrijf is het belangrijk om een bedrijfsplan op te stellen. Hierin beschrijf je onder andere je visie, missie, doelen en hoe je deze behaalt. In je plan houd je ook al rekening met risico’s en bijbehorende verzekeringen. Het afsluiten van bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering horen hierbij. Het geeft je niet alleen gemoedsrust, maar ook een stukje professionele uitstraling.

Risico’s en verzekeringen

Als ondernemer kom je voor verschillende risico’s te staan. Denk aan brand, diefstal, schade door wet- en regelgeving en financiële risico’s. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in de problemen komt door een beroepsfout.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan een foutief advies of werkzaamheden die onjuist zijn uitgevoerd. Daarnaast moet je ook nadenken over eventueel schade of letsel dat wordt aangebracht door jou, je personeel of je producten. Dit valt allemaal onder de noemer zakelijke aansprakelijkheid.

Zakelijke aansprakelijkheid gaat over schade die je als ondernemer veroorzaakt aan anderen. Bijvoorbeeld als iemand tijdens het bezoek aan jouw bedrijf valt en gewond raakt. Ook een beroepsfout kan veel financiële schade veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkeerd advies van een jurist of een financieel adviseur. Als je een bedrijf hebt die werkzaam is in de consultancy, kan het erg slim zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je financieel ingedekt bent wanneer je door een beroepsfout schade aanbrengt.

 Het is verstandig om voor deze risico’s een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook verzekeringen als een arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioenverzekering zijn belangrijk als je je bedrijf start.

Fiscale voordelen

Als zelfstandig ondernemer maak je gebruik van fiscale voordelen. Dit zijn speciale regelingen die het makkelijker maken om te starten met je bedrijf. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek, die ervoor zorgt dat je minder belasting hoeft te betalen. Ook kun je gebruik maken van de startersaftrek. Die is bedoeld voor ondernemers die minder dan vijf jaar geleden zijn gestart. Deze aftrek vermindert het bedrag waarover je belasting moet betalen.

Vraag om hulp

Bij het starten van je bedrijf komt veel kijken. Soms zo veel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vraag daarom om hulp als je dit nodig hebt. Er zijn genoeg organisaties en professionals die je begeleiden bij het schrijven van een bedrijfsplan, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het inrichten van een administratie en het afsluiten van de juiste verzekeringen

Het is belangrijk dat je je goed voorbereid bij de start van je eigen bedrijf. Door de stappen uit dit artikel te volgen, ben je optimaal voorbereid en wordt jouw bedrijf een succes.

Dit is een gesponsord bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven