Ja, machines en digitalisering veranderen het warehouse maar de oprukkende digital native werknemer ook • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Ja, machines en digitalisering veranderen het warehouse maar de oprukkende digital native werknemer ook


Distributiecentra gaan de komende decennia drastisch veranderen onder aanvoering van automatisering en digitalisering. Ook de oprukkende ‘digital natives’ zorgen voor nieuwe spelregels op de werkvloer.

Nu de industrie worstelt met een groeiend tekort aan arbeidskrachten en een oorlog om talent, zullen organisaties strategieën moeten inzetten om werknemers in een digitaal tijdperk aan te trekken, te behouden, te ontwikkelen en te motiveren om te slagen.

Lees ook
Geautomatiseerde material handling business groeit astronomisch

Werk verandert, eisen werknemer ook

Dat blijkt uit het nieuwste trendrapport, “Future of Work in Logistics” van DHL. In dit rapport onderzoekt DHL (dat fors inzet op robotisering en automatisering) hoe het concept van werk – de rollen, verantwoordelijkheden, systemen, schema’s, tools en omgevingen van logistieke medewerkers – het komende decennium zal veranderen.

Ruim 50% geeft toe AI en automatisering als een potentiële bedreiging te zien

Digital natives in overvloed

En die verandering is fors, blijkt uit het verslag.  Zo zullen er voor het eerst in de geschiedenis meer ‘digital natives’ zijn dan degenen die hun carrière zijn begonnen vóór internet. En deze aanhoudende instroom van jongere mensen op de arbeidsmarkt versnelt een verschuiving van waarden op de werkplek.

Duurzaamheid, technologie, welzijn cruciaal

Millennials en Generatie Z zetten de logistieke sector onder druk om te voldoen aan nieuwe verwachtingen op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en inclusie, het welzijn van werknemers en technologisch vooruitstrevende omgevingen. Gecombineerd met verbeteringen op het gebied van digitalisering, automatisering en kunstmatige intelligentie, is er al een aanzienlijke impact op banen, werkplekken en hele sectoren over de hele wereld.

AI en automatisering potentiële bedreiging

“Terwijl 9 op de 10 respondenten vonden dat technologie nuttig was voor hun carrière, gaf nog steeds meer dan 50% toe dat ze AI en automatisering als een potentiële bedreiging beschouwen”, zegt Matthias Heutger, SVP en Global Head of Innovation bij DHL. “Dit vertegenwoordigt een enorme kans en verantwoordelijkheid voor bedrijven en overheden om snel en gezamenlijk op te treden om zorgen weg te nemen door transparante strategieën te bieden en succes te laten zien metwerkomgevingen waarbij mens en machine samenwerken;  om mensen met vertrouwen naar het volgende tijdperk van werk te leiden.”

We gaan ervan uit dat 30-35 procent van alle activiteiten tegen 2030 geautomatiseerd zou kunnen zijn

Hoewel experts niet voorzien dat de logistieke sector rigoureus de mens gaat vervangen door machine, zien respondenten wel een geleidelijke periode van verandering over 30 jaar waarin meer rollen zullen samenwerken met technologie in plaats van ermee te concurreren.

“De digitalisering verandert de manier waarop we leven en zakendoen nu al fundamenteel. De pandemie heeft de uitvoering van plannen die bedrijven voor ogen hadden alleen maar versneld. We gaan ervan uit dat 30-35 procent van alle activiteiten tegen 2030 geautomatiseerd zou kunnen zijn. Toch zijn we ervan overtuigd dat de meerderheid van onze waardecreatie zal nog steeds door mensen worden geleverd”, zegt Thomas Ogilvie, chief human resources Officer bij Deutsche Post DHL Group. “Het lijdt geen twijfel dat bepaalde banen zullen veranderen, maar het werk zal blijven. Dit vertelt ons dat levenslang leren meer dan ooit tevoren de sleutel tot succes is in het digitale tijdperk.”

De meeste respondenten van de enquête zeiden dat ze overal op kantoor willen werken, van parttime tot fulltime, waarbij 6 op de 10 operationele medewerkers minstens één keer per week op afstand willen werken, vergeleken met 5 op de 10 kantoormedewerkers. Supply chain-organisaties moeten manieren bedenken om flexibel werk toegankelijker te maken door middel van nieuw HR-beleid en technologieën.

Meer dan 7.000 professionals uit de logistiek en supply chain-industrie hebben meegedaan aan het rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven