IT kritische factor bij fusies en overnames • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

IT kritische factor bij fusies en overnames


Ondanks de toenemende populariteit van fusies en overnames brengen ze zelden of nooit de beoogde voordelen. Starre bedrijfssoftware is één van de belangrijkste redenen voor teleurstellende resultaten na een fusie. Volgens ERP-aanbieder Unit 4 Agresso is dit echter onnodig.
  
De wereldwijde hausse aan fusies en overnames bereikte in 2007 een hoogtepunt met een totale transactiewaarde van 4,83 biljoen dollar, een toename van 27 procent van het eerdere record in 2006 (bron: Dealogic). Het slagingspercentage van deze uitkopen is desondanks mager. Onderzoek van de Hay Group in 2007 toonde bijvoorbeeld aan dat meer dan 90 procent van de Europese bedrijfsfusies en -overnames hun doelen missen.
 
Operationele impact
Behalve de gebruikelijke oorzaken, zoals botsende culturen, slecht management of een verkeerde strategie, speelt bij het mislukken IT (gedeeltelijk) een rol. Verrassend is dit niet: volgens een recent onderzoek van TEC geeft wereldwijd meer dan 75 procent (bron: www.technologyevaluation.com ) van de managers toe bij een strategisch, zakelijk bedrijfsbesluit niet altijd rekening te houden met de operationele impact van het aanpassen van bedrijfstoepassingen. Ton Dobbe, vice president product marketing bij Unit 4 Agresso: “Bedrijfstoepassingen zijn een bekende factor. Het is goed haalbaar om te onderzoeken hoeveel inspanning het aanpassen van de toepassingen de systeemintegratie zal gaan kosten. IT-systemen kunnen daarom nooit als geldig excuus gebruikt worden wanneer fusies of overnames mislukken.”
 
Problemen
Wanneer bedrijfstoepassingen na de fusie niet goed en tijdig aangepast worden, zullen de samengevoegde bedrijven op de volgende problemen stuiten: gebrek aan informatie (ongelijke ERP- en business intelligence-systemen maken het onmogelijk om de prestaties van de verschillende business units met elkaar te vergelijken en betrouwbare managementinformatie te verzamelen), gebrek aan synergie (processen en afdelingen kunnen niet effectief geïntegreerd worden, hierdoor zal de verwachte synergie niet bereikt worden), veel extra werk (zolang de IT-systemen niet in staat zijn hun taak te vervullen, moet, om toch het idee te wekken van integratie, een groot deel van het werk met de hand worden gedaan) en fraude en creatief boekhouden (als fatsoenlijke bestuurscontroles ontbreken, wordt het relatief eenvoudig om gegevens te manipuleren).

Legacy ERP-systemen
“De verwachte voordelen van een fusie – voornamelijk het vergroten van de aandeelhouderswaarde en schaalvoordelen – gaan vaak verloren omdat bedrijfstoepassingen na het fuseren niet op de juiste manier worden aangepast”, vervolgt Dobbe. “Met name legacy ERP-systemen zijn moeilijk en kostbaar om aan te passen. Dit probleem doet zich juist voor bij bedrijven die in snel tempo aan het veranderen zijn. Dit soort bedrijven zou serieus moeten overwegen over te stappen op alternatieve oplossingen die een flexibele ondersteuning biedt na de implementatie. De kosten die een dergelijke omschakeling met zich meebrengen, zullen nog altijd minder zijn dan wanneer men niks doet en met de armen over elkaar afwacht tot de problemen komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven