Huren logistiek vastgoed stijgen sterker dan ooit • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Huren logistiek vastgoed stijgen sterker dan ooit


De vraag naar logistiek vastgoed stijgt naar recordhoogte. De prijzen voor huren noteren de snelste stijging ooit.

De huren voor logistiek vastgoed stegen in 2021 met een recordpercentage van 7,2
procent. Dit jaar komt daar nog een veel grotere stijging bovenop.

Vraag is reuze

Daarvoor waarschuwt Prologis in zijn jongste prognose over logistiek vastgoed. Mondiale huurstijgingen kunnen in 2022 oplopen tot 10% doordat het aanbod de vraag niet of nauwelijks bij kan houden Inhaalvraag.

Meer voorraad en e-commerce

De sterke vraag en daarmee oplopende huurprijzen is het gevolg van hoge consumptie, met name op het gebied van e-commerce. Ook hanteren bedrijven hogere voorraden om de haperende supply chains uit onder meer het oosten het hoofd te bieden.

Inflatie

Inflatie kan de huren verder blijven opdrijven, omdat inflatie nieuwbouw duurder maakt. Bovendien zijn huurders bereid meer te betalen voor de juiste ruimte, gezien de verschuivende rol van logistiek vastgoed. De grote online spelers besteden ca. 100 basispunten (bps) van hun inkomsten aan pandhuur, vergeleken met 25 tot 35 bps in de traditionele supply chains van tien tot twintig jaar terug. Al met al betekenen deze ontwikkelingen dat huurders het lastiger krijgen om goede ruimte te vinden en moeten ze verder vooruit plannen.

Huurstijging 2021

De markthuren stegen in 2021 met een recordpercentage van 7,2 procent. Ondanks de brede versnelling van de algehele Europese vraag, noteerden markten met lagere wettelijke en geografische belemmeringen voor nieuw aanbod lagere huurprijzen, waaronder Polen, Bratislava en Boedapest. Toenemende vervangingskosten kunnen deze trend in 2022 keren, aangezien de ontwikkelingsmarges steeds meer onder druk komen te staan, meldt Prologis.

Utrecht in top 10 snelle stijgers

Utrecht staat op de tiende plek in Europa qua sterkst stijgende huurprijzen. Londen voert de lijst aan. Markten met de hoogste prijsgroei kennen lage leegstand en hoge drempels voor nieuwbouwprojecten. De Britse markten hadden met 13,1 procent de sterkste prijsstijgingen in Europa.

Op het Europese vasteland stegen de huurprijzen in 2021 met slechts 4,8 procent, terwijl de vervangingskosten met dubbele cijfers toenamen. Prologis verwacht wel dat sneller stijgende huurprijzen deze kloof zullen versmallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven