Ga naar hoofdinhoud

Hulshoff opent nieuw archiefdepot


Archiefspecialist Hulshoff heeft zijn nieuwe, uiterst moderne en duurzame archiefdepot in Amsterdam-Noord officieel in gebruik genomen. Het depot dat plaats biedt aan 700.000 archiefdozen, is ingericht door Swisslog volgens een ingenieus logistiek concept waarmee het aantal bewegingen tot een minimum is gereduceerd. Het depot is op donderdag 23 september met een ferme druk op de knop geopend door Wouter Bos, voormalig Minister van Financiën.

Hulshoff beschikte al over archiefdepots in Amsterdam-Noord, Almere en Soest, maar zag zich wegens ruimtegebrek genoodzaakt een compleet nieuw depot te bouwen. In Amsterdam-Noord, waar het bedrijf zijn wortels heeft, besloot het bedrijf een uiterst moderne hal met een inhoud van maar liefst 100.000 m3 te bouwen. De totale investering bedraagt 20 miljoen euro.
In deze hal is een smallegangenmagazijn ingericht dat plaats biedt aan 700.000 archiefdozen. Deze archiefdozen liggen vier dozen hoog en twee dozen diep opgeslagen op legbordstellingen van Stow. De achttien gangen worden bediend met vier speciaal ontworpen Atlet smallegangentrucks. Voor het logistieke concept en de inrichting tekent Swisslog, die dit project in aanneming heeft gerealiseerd.

Het smallegangenmagazijn is weliswaar de grootste, maar zeker niet de enige opslagruimte in het nieuwe gebouw van Hulshoff. In het gebouw zijn ook archiefbewaarplaatsen ingericht, speciale betonnen bunkers die voldoen aan de eisen in de nieuwe archiefwet en die ruimte bieden aan archiefdossiers die langer dan tien jaar bewaard moeten worden. Daarnaast zijn speciale ruimtes ingericht voor het digitaliseren van dossiers.
Het hele gebouw is volledig CO2-neutraal. De klimaatbeheersing geschiedt middels warmte-koudeopslag, waarvoor maar liefst 600 warmtewisselaars in de grond zijn aangebracht. Op het dak bevinden zich zonnepanelen, waarmee Hulshoff op den duur meer energie hoopt te produceren dan nodig is.

Als prominent inwoner van Amsterdam-Noord verklaarde Wouter Bos trots te zijn op dit pand in zijn buurt. “Ik heb een zwak voor modern ondernemersschap, goed werkgeversschap en innovatieve bedrijven. Dat tref ik hier aan”, aldus Bos, die zelf met een smallegangentruck de hoogte in ging om een doos op locatie weg te zetten.

(foto’s: Liesbeth Dingemans)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven