De bouw van het nieuwe distributiecentrum was een megaklus, waarvoor het bedrijf in totaal vijf jaar heeft uitgetrokken, vertelt Edwin Wit, directeur supply chain en productiebedrijven. “Iedereen die er bij Hoogvliet aan werkte, hebben we van tevoren gevraagd zich voor vijf jaar te committeren. En we hadden een speciaal programma om iedereen binnen boord te houden, waarin we bijvoorbeeld fit bleven door samen te sporten.”
Financieel vergde het nieuwe distributiecentrum ook veel. Hoeveel wil Wit niet kwijt, maar insiders houden het op 150 tot 200 miljoen euro. Wit geeft wel toe dat de investering zo hoog was dat Hoogvliet de afgelopen jaren weinig financiële speelruimte had.

Maar ondanks druk op tijd en budget verliep alles volgens plan en nu is er weer tijd, geld en ruimte om verder te groeien. Dat wil Hoogvliet ook, dus wordt er al overlegd met andere leden van inkoopcombinatie Superunie. Dan zijn de banden alvast warm, als een van die ondernemers afscheid wil nemen van zijn bedrijf. Overnames behoren volgens Wit tot de mogelijkheden in de groeiplannen.
Extra werk erbij kan goed, want het distributiecentrum van Hoogvliet heeft overcapaciteit. “We hebben hier nu machines staan voor 85 à 90 winkels. Nu draaien die 18 uur per dag, terwijl dat zonder extra kosten 21 uur zou kunnen zijn”, laat Wit zien. Er is ook ruimte voor meer robots, zodat er 150 winkels kunnen worden bevoorraad. Volgens Wit is dat een kwestie van plug & play, want de stroomaansluitingen zijn al geïnstalleerd.
Bron: FD