Ga naar hoofdinhoud

Hoe retailreuzen voorraad verminderen door meer (kleine) magazijnen


Retailreuzen uit de Verenigde Staten wisselen grote distributiecentra meer en meer in voor kleinere, efficiëntere warehouses. Met deze aanpak willen ze de voorraden verkleinen en de time to market versnellen. En dat schijnt aardig te lukken.

Target heeft de afgelopen vijf jaar regionale hubs met specifieke functies  toegevoegd aan de distributieketen. Het doel: voorraden verkleinen, online bestellingen sneller leveren en winkels sneller bevoorraden. En die opzet lijkt aardig te werken.

Minder voorraad

arget claimt dat de veranderende aanpak het eerste half jaar heeft gezorgd voor 17 procent minder voorraad ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Door voorzichtig te plannen, door flexibel te positioneren en door het team met urgentie te laten reageren op sommige verkooptrends die we in het kwartaal zagen, zijn we in staat geweest om de voorraad echt schoon te houden”, aldus Michael Fiddelke, chief financial officer van Target.

Flow centers

Target noemt zijn kleinere, nieuwe dc’s flow centers. Deze hubs maken gebruik van automatisering om zendingen op te splitsen en winkels vaker en in kleinere hoeveelheden aan te vullen met artikelen waar vraag naar is. Goederen die online worden besteld, worden vervolgens in winkels verpakt en naar kleine, eigen sorteercentra gestuurd.

Target is van plan om tegen het einde van 2026 minstens zes sorteercentra te openen naast de negen die het nu heeft. Ook wil het nog een aantal flow centers aan zijn netwerk toevoegen.

Amazon en Walmart

Amazon en Walmart hebben vergelijkbare veranderingen doorgevoerd in hun distributienetwerken. Amazon creëerde onlangs acht distributieregio’s die zijn ontworpen om zelfvoorzienend te werken. De e-commerce gigant opende meer magazijnen die same-day centra worden genoemd om pakketten klaar te maken voor onmiddellijke levering en om veel gekochte artikelen dichter bij de klanten te houden.

Walmart gebruikt zijn winkels meer en meer als e-fulfilment hub. Deze tactiek, samen met meer automatisering in magazijnen, hielp Walmart in Amerika in het tweede kwartaal om het aantal out of stocks te verminderen terwijl de voorraad acht procent is gereduceerd.

In Nederland zullen we deze opzet niet snel zien. Nederland is hiervoor simpelweg niet groot genoeg, De afstanden en de infrastructuur lonen niet om extra dc’s toe te voegen aan de keten van de grote retailers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven