Ga naar hoofdinhoud

Hoe kun je een vrachtwagen goed onderhouden?


Eén op de drie pechgevallen komt doordat de vrachtwagen niet goed is onderhouden. Meestal gaat het hierbij niet om een grootschalig defect, vaak zijn er juist kleine reparaties nodig om het voertuig weer aan de praat te krijgen. Je kunt dan bijvoorbeeld op autodoc.nl een vervangend onderdeel aanschaffen. Toch is het natuurlijk beter om helemaal geen nieuw onderdeel aan te schaffen voor je vrachtauto. Om dit te voorkomen kun je wat onderhoud uitvoeren aan je wagen, al biedt dit uiteraard geen garantie.

Preventief onderhoud

Om technische mankementen en dus ook ongeplande stilstand te voorkomen kun je preventief onderhoud uitvoeren, al kun je hier ook zeker een specialist voor inhuren. Daarnaast kun je gebruik maken van telematica systemen. Hiermee staat de vrachtwagen online verbonden met de werkplaats. Op deze manier wordt de levensduur van de onderdelen gekoppeld aan het transportschema, maar ook aan de onderhoudsplanning. Het wordt dan ook wel predictive maintenance genoemd, aangezien je op deze manier kunt voorspellen wanneer de auto toe is aan onderhoud.

Banden

Veel ongelukken met de auto’s worden veroorzaakt doordat er iets mis is met de banden, 43 procent van de ongelukken om precies te zijn. Dergelijke ongelukken kunnen in principe voorkomen worden met behulp van onderhoud en controle. Zo moet je controleren of de banden scheuren hebben. Daarnaast moet je ook de bandenspanning checken. Als de banden 30 procent onderspanning hebben zullen ze anderhalf keer zo snel slijten, terwijl ze ook nog eens meer brandstof verbruiken.

Reiniging

Ongeplande stilstand kan tevens voorkomen worden door je vrachtwagen regelmatig grondig te reinigen. Dit kan helpen aangezien vuil en zand onderdelen aantasten, terwijl het ook corrosie veroorzaakt. Door de auto te reinigen kan de levensduur van het voertuig verlengd worden. Daarnaast wordt de restwaarde ook zeker verhoogd. Een ander voordeel van het regelmatig reinigen van de onderkant van de vrachtwagen is dat het tot wel 300 kilogram gewicht kan besparen. Een tip bij het schoonmaken van je truck: gebruik geen chemicaliën. Het is een stuk beter om te reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven