Ga naar hoofdinhoud

Het just-in-time concept optimaal benutten


Het just-in-time concept houdt in dat alles precies op tijd moet worden gerealiseerd. Het betekent heel simpel gezegd dat een bepaald product of dienst niet te laat, maar ook zeker niet te vroeg moet worden opgeleverd. Het is hierbij belangrijk dat er wordt vastgehouden aan een duidelijke planning. Vooral wanneer er op projectbasis wordt samengewerkt, dan moeten er afspraken gemaakt worden. Het is namelijk belangrijk dat bepaalde projecten op het juiste moment worden opgeleverd. Communicatie is hierbij ook essentieel zodat iedereen weet wat er van elkaar verwacht wordt. Ben je benieuwd hoe je een just-in-time concept het beste kunt benutten? Lees dan snel verder! 

Het doel van de methodiek

Om de methodiek het beste uit te voeren, moet er een optimale afstemming zijn tussen de logistieke stromen en het productieproces. Het doel van de methodiek is hierbij dat interne voorraden worden geminimaliseerd. De (tussentijdse) opslag wordt hiervoor overbodig. Er kan dan bespaard worden op de kosten. Met het behulp van een workforcemanagementtool kan het proces geleidelijk en soepel verlopen. Alles draait hierbij om het benaderen van perfectie doordat je weet wat klanten willen en wanneer ze graag bepaalde zaken geleverd willen hebben. Het is een onmisbare schakel in een goede flow van het bedrijf. 

Meer snelheid 

Een voordeel van het just-in-time concept is dat er meer snelheid is door deze methodiek. Iedereen binnen het bedrijf kan efficiënter te werk gaan. Het krijgt sneller in beeld welke zaken nog niet goed gaan. Wanneer alles namelijk precies op tijd wordt geleverd, dan valt het meer op als machines of mensen nog niet helemaal klaar zijn. Een duidelijke planning is hiervoor dus belangrijk. Een planningstool zorgt ervoor dat iedereen binnen een bedrijf wat er van elkaar verwacht wordt. Het is verstandig om mensen te koppelen aan bepaalde taken in de planning. Werk bijvoorbeeld met korte doelstellingen zodat werknemers weten wat ze elke dag kunnen doen. Vaak wanneer doelstellingen alleen op het lange termijn worden opgesteld dan gaan werknemers er niet meteen mee aan de slag. Het is belangrijk dat de doelstellingen concreet en simpel zijn. 

Minder administratie 

Een ander voordeel van deze methodiek is dat je minder administratie hebt als bedrijf. Er is namelijk een vermindering van de voorraadkosten. Alles wordt meer zichtbaar en daardoor is het gemakkelijker om administratie te regelen voor het bedrijf. Met een gelijkblijvende omzet en de vermindering van de voorraadkosten, gaat het winstpercentage voor het bedrijf ook omhoog. Dat het natuurlijk het doel van het bedrijf

Kortom, het is aan te raden om het just-in-time concept optimaal te benutten om hier voordeel uit te halen. De tools kunnen helpen om dit concept succesvol te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven