Ga naar hoofdinhoud

Grote controle Arbeidsinspectie: honderden overtredingen distributiecentrum


De aangekondigde landelijke controle in distributiecentra heeft honderden overtredingen aan het daglicht gebracht. De Arbeidsinspectie controleerde 27 september voornamelijk op opslag, distributie, bezorging en transport.

Er gebeuren nog altijd teveel arbeidsongevallen in de logistiek. De logistieke sector heeft de twijfelachtige eer de sector te zijn met het hoogste verzuimpercentage na ongevallen. 

Grote controle Arbeidsinspectie

Dat was reden voor de Arbeidsinspectie op 27 september een grote controle te houden in en rondom distributiecentra. Niet zonder resultaat. Bij controles op zo’n 180 distributiecentra verspreid over Nederland zijn diverse ARBO-overtredingen geconstateerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. In totaal ging het om 350 overtredingen.

Beluister de podcast
Zo reduceert Smurfit Kappa succesvol de kans op vallende lading en andere ongelukken

Tijdens de van tevoren aangekondigde inspecties op 27 september is specifiek gecontroleerd bij bedrijven die zich bezighouden met opslag, distributie, bezorging en transport.

Valgevaar

Inspecteurs kwamen veel onveilig ingerichte werkplekken tegen en vaak was er ook sprake van valgevaar, zoals bij entresols zonder valbeveiliging, stellingen die niet stevig genoeg zijn gemonteerd of te zwaar belast werden. Ook zagen inspecteurs meerdere machinewerkplekken die niet veilig zijn. In 28 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de werkzaamheden direct zijn stilgelegd.

Aanrijdingen

Bij de controles is ook gekeken naar het aanrijdgevaar, het hebben van een verkeersplan en het vallen van hoogtes. Het blijkt dat bij deze werkzaamheden de meeste ongevallen gebeuren.  Aanrijdingen en vallende lading blijven een groot gevaar voor werknemers. Met name jongeren en uitzendkrachten lopen buitengewoon veel risico (dodelijk) gewond te raken.

Beluister de podcast
De slimme technieken van Fource Logistics om veiligheid te vergroten

Fysieke belasting

Ook werd getoetst op fysieke belasting, omdat langdurige blootstelling aan lichamelijke overbelasting kan leiden tot ernstig verzuim en zelfs blijvende arbeidsongeschiktheid.

RI&E

Ook het voeren van een RI&E beleid wordt gecontroleerd. Een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) vormt de basis van het arbobeleid van elk bedrijf. Het hebben van een RI&E is verplicht en het ontbreken kan leiden tot een boete van maximaal 4500 Euro (afhankelijk van de bedrijfsgrootte).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven