Ga naar hoofdinhoud

Grensoverschrijdende logistiek is de nieuwe norm


Wie wordt het boegbeeld voor de branche? Welke logistiek manager weet het verschil te maken in het warehouse? Op woensdag 11 april zullen we het weten. Dan vindt alweer de 13e editie plaats van de verkiezing voor Logistiek Manager van het Jaar & het Logistieke Talent van het Jaar. Dit is echter het sluitstuk van de dag. Overdag vindt er in de Jaarbeurs in Utrecht het bijbehorende kennis- en netwerk-event plaats, met als thema ‘grensoverschrijdend’.

Het dagprogramma bestaat uit diverse break-out sessies met verschillende sprekers over o.a. de Brexit, ketensamenwerking, cybersecurity, automatisering & robotisering en sharing economy.

Thema: ‘grensoverschrijdend’

Volgens de organisatie is grensoverschrijdend zijn in de logistiek de norm geworden, zowel in techniek, organisatie als mens. De moeilijkheid zit vinden van een evenwichtige balans tussen deze drie pijlers. Dikwijls werken moderne systemen niet afdoende doordat mens en organisatie onvoldoende toegerust zijn om hier effectief mee om te gaan. Of worden goedbedoelde koerswijzigingen in de organisatie een fiasco vanwege het gebrek aan ondersteunende techniek. De mens is vaak een doorslaggevende factor, maar zeker in de grensoverschrijdende wereld komt die factor onder druk te staan. Nieuwe rollen vragen om nieuwe kennis en een andere houding en gedrag. Binnen het logistieke domein is dat niet eenvoudig te realiseren. Dit vergt flexibiliteit, aanpassingsvermogen, veranderingsgezindheid en het omgaan met nieuwe normen & waarden en ethische kaders.

De (logistieke) wereld verandert

Om 17.00u is het de beurt aan Menno Lanting, bekend van de bestseller ‘Connect!’; managementboek van het jaar 2011.  Lanting geldt als een expert op het gebied van de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap. In 2017 verscheen zijn nieuwste boek ‘De disruptie paradox’ waarin hij een nuchtere kijk geeft op het modewoord disruptie en een heldere route schetst naar vernieuwing, aan de hand van aansprekende cases en praktische modellen. De rode draad in het werk van Menno is ‘aanpassingsvermogen’. Hij adviseert organisaties hoe ze ‘connected’ blijven in de veranderende wereld. Hij geeft daarbij antwoord op de vraag hoe organisaties van gesloten, hiërarchisch en onpersoonlijk naar open, authentiek en verbonden kunnen transformeren. En welke organisatievormen, leiderschapskwaliteiten en business modellen daarbij nodig zijn.

Meer innovatie 
Oude wetten en modellen blijken volgens Lanting steeds vaker onbruikbaar, nieuwe worden al doende ontwikkeld. De wereld lijkt door alle digitale technologie alsmaar kleiner te worden, en tegelijk zorgen al deze verbindingen voor steeds meer complexiteit. Organisaties waarvan we dachten dat hun relevantie zich nog tot in decennia zou voortzetten, verkruimelen waar we bij staan. Consumenten en burgers zijn tegenwoordig zo goed met elkaar verbonden dat informatie, nieuws en trends zich razendsnel over de aardbol verspreiden. Dit betekent dat organisaties in veel gevallen sneller met nieuwe producten, diensten en business modellen moeten komen. Dat vraagt om slimmer organiseren en meer innovatie. De belangrijkste voorwaarden voor innovatie zijn de juiste mensen, technologie en bedrijfscultuur. Er ontstaan nieuwe businessmodellen en organisatievormen en ook onze kijk op leiderschap verandert radicaal. De hedendaagse professional is onafhankelijker van organisaties dan ooit tevoren. Het vinden van het juiste talent wordt voor meer en meer organisaties een uitdaging.


  • Aanmelden voor het kennisprogramma & de verkiezing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven