Ga naar hoofdinhoud

EVO en TLN: '2009 is jaar van de waarheid'


Het jaar 2009 wordt volgens EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) het jaar van de waarheid voor het kabinet. De Rijksbegroting, gepresenteerd tijdens Prinsjesdag, is volgens beide organisaties een goed fundament voor herstel van de Nederlandse economie. Het komt nu wel aan op een snelle uitvoering van de plannen.

TLN en EVO laten zich positief uit over het Belastingplan. Dankzij de nieuwe werkwijze van het kabinet werden maatregelen sinds begin dit jaar veelvuldig afgestemd met het bedrijfsleven. Mede vanwege het akkoord dat EVO en TLN voor de zomer met het kabinet sloten, zijn eerder aangekondigde kostenverhogingen, zoals een hogere motorrijtuigenbelasting voor bedrijven met bestelauto’s, van de baan.

Innovatie in logistiek
TLN en EVO missen in de begroting wel de concrete vertaalslag van de afspraak uit het sectorakkoord om gezamenlijk de innovatie in de logistiek te stimuleren. Ook tonen EVO en TLN zich bezorgd over het feit dat door te weinig focus op transportcriminaliteit Nederland onaantrekkelijk dreigt te worden voor toonaangevende internationale bedrijven.

Bereikbaarheid
De beide organisaties zijn wel weer te spreken over de kabinetsplannen voor verbetering van de bereikbaarheid. Maar de uitvoering van de adviezen van de Commissie Elverding mag geen dag op zich laten wachten, zo stellen ze. Zo is de Spoedwet Wegverbreding volgens TLN en EVO hard nodig om verdere vertraging van verbreding en aanleg van wegen te voorkomen. Door juridische bezwaren kan het kabinet maar liefst 200 miljoen euro, die was ingepland voor weginfrastructuur, voorlopig niet uitgeven.

Achterstallig onderhoud
Zorgelijk is verder volgens de organisaties dat het kabinet de 500 miljoen euro voor het versnelde onderhoud van stalen bruggen ten koste laat gaan van het reguliere onderhoud van de wegen. Hierdoor creëert de regering nieuw achterstallig onderhoud, terwijl dat juist in de afgelopen jaren met veel moeite was weggewerkt.

Vooruitgang boeken
Op het gebied van administratieve lastenverlichting kan het kabinet in 2009 grote vooruitgang boeken. EVO en TLN verwachten veel van lastenverlichting door het uitvoeren van de meest urgente adviezen van de Commissie Noordzij, zoals de rompslomp rond de digitale tachograaf en de fiscale bijtelling bij de bestelauto van de zaak. Deze commissie adviseerde onlangs over het terugdringen van regeldruk voor ondernemers in de transport en logistiek.

Verpakkingenbelasting
Ook de vereenvoudiging van de verpakkingenbelasting komt volgens TLN en EVO als geroepen. Beide benadrukken dat het nog veel beter zou zijn om deze belasting geheel weer te schrappen. De organisaties tonen zich bezorgd over de lasten die de mogelijke invoering van verplicht vervoermanagement met zich mee zou brengen. Dit verplicht vervoermanagement houdt in dat de overheid gaat voorschrijven hoeveel spullen op welke routes vervoerd mogen worden. EVO en TLN vragen het kabinet hiervan af te zien. 

Binnenvaart, spoor en luchtvracht
EVO en TLN noemen het positief dat de inhaaloperatie voor achterstallig onderhoud bij de binnenvaart in 2016 kan worden afgerond. Dit is eerder dan werd verwacht. Het kabinet streeft ernaar om Schiphol te laten behoren tot de top van de Noordwest Europese luchthavens. Volgens EVO en TLN is dit alleen haalbaar wanneer de doorlooptijden van de afhandeling van goederen wordt ingekort door betere samenwerking van inspectiediensten.

Maasvlakte
Ook zijn EVO en TLN positief over de aankondiging van een verkennende studie naar het opwaarderen van de spoorcapaciteit op de Maasvlakte. Met een verwachte toename van aan- en afvoer per spoor en de groei van de wereldhandel is aanpassing van de capaciteit volgens beide organisaties essentieel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven