Europa: om de 120 km een laadpaal voor trucks • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Europa: om de 120 km een laadpaal voor trucks


Warehouses op grotere afstand beleveren via elektrische trucks hoeft binnenkort geen belemmering meer te zijn. Het Europees Parlement en de Raad hebben een akkoord bereikt over de infrastructuurverordening voor alternatieve brandstoffen (AFIR). Het houdt onder meer in dat er langs Europese snelwegen om de 120 km een snellaadnetwerk is voor trucks, en dat je gewoon met je betaalpas bij een laadpaal kunt betalen.

De overeenkomst ondersteunt met name een ambitieuze aanpak om de uitrol van oplaadinfrastructuur voor auto’s en vrachtwagens te stimuleren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de oplaadpunten gebruiksvriendelijk zijn. Dit gebeurt door uitbreiding van de mogelijkheden om voor laaddiensten te betalen, bijvoorbeeld met een debet- of kredietkaart of contactloos. 

Andere modaliteiten

Naast het wegvervoer voorziet deze verordening ook in de vaststelling van minimumdoelstellingen voor de invoering van infrastructuur voor andere vervoersmiddelen, zoals de elektriciteitsvoorziening aan de wal in zee- en binnenhavens en de elektriciteitsvoorziening op luchthavens.

Lees ook
30 miljoen euro subsidie voor elektrische trucks in 2023

2028 helft hoofdwegen

Voor vrachtwagens en bussen geldt de eis om elke 120 km een laadstation te hebben, maar deze stations moeten tegen 2028 op de helft van de hoofdwegen in de EU zijn geïnstalleerd en een vermogen hebben van 1400 kW tot 2800 kW, afhankelijk van de weg, aldus de overeenkomst. Vanaf 2028 komen er ook twee oplaadstations voor vrachtwagens op veilige en beveiligde parkeerplaatsen.

Gebruikers van voertuigen op alternatieve brandstoffen zullen gemakkelijk en comfortabel moeten kunnen betalen bij oplaad- of tankpunten (met betaalkaarten, contactloze apparaten of, in bepaalde gevallen, met een QR-code). De prijs van de brandstoffen zal moeten worden weergegeven per kWh, per minuut/sessie of per kg, redelijk zijn, gemakkelijk en duidelijk vergelijkbaar, transparant en niet-discriminerend, aldus het akkoord.

Europarlementariërs hebben ervoor gezorgd dat de Commissie tegen 2027 een EU-databank over alternatieve brandstoffen opzet om consumenten informatie te geven over de beschikbaarheid, wachttijden of prijs bij verschillende stations. Parlementslid Caroline Nagtegaal meldt dat LNG behouden blijft als transitiebrandstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven