Erasmus en CBS willen dataverzamelingsmethoden verbeteren • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Erasmus en CBS willen dataverzamelingsmethoden verbeteren


De Erasmus Universiteit en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) gaan samenwerken aan een project om dataverzamelingsmethoden te verbeteren. Vooral het gebruik van RFID speelt in het onderzoek een grote rol. Het onderzoekstraject neemt naar verwachting vier jaar in beslag.

Bij het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst op 11 januari sprak directeur van de afdeling Bedrijfsstatistieken van het CBS Hans Timmermans (rechts op foto) de hoop uit dat de samenwerking leidt tot betere statistieken en uitbreiding van de beschikbare informatie, zonder dat daarbij extra kosten om de hoek komen kijken voor mensen en bedrijven.

Negatief effect
Een van de grootste problemen waar statistiekbureaus tegenaan lopen als ze zich een goed beeld willen vormen van de in-, uit- en doorvoerstromen, is dat de huidige manier van dataverzameling gebaseerd is op een groot aantal aannames. Dit is bijvoorbeeld het geval met betrekking tot de distributie van het totale buitenlandse aanbod van het land van herkomst. Daarnaast ontbreekt vaak informatie over de soorten grondstoffen die via containers verhandeld worden en inkomende vervoersstromen kunnen niet worden afgezet tegen uitgaande vervoersstromen. Ook het papierwerk is een grote administratieve last voor veel bedrijven, waardoor ze vaak niet willen meewerken aan deze manier van dataverzameling. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van de statistieken.

Een mogelijke oplossing is de grootschalige toepassing van RFID-tags op containers, verpakkingen en goederen in verschillende stadia van de logistieke keten. Deze tags kunnen veel informatie opleveren over transportactiviteiten en handelsstromen door heel Nederland.

Een ander probleem is dat de huidige methoden voor dataverzameling rond verkeersdichtheid en verkeersprestaties onvoldoende dekking geven over specifieke wegen, met name in de bebouwde kom. Extra dataverzameling is nodig om deze hiaten in te vullen. Ook willen de universiteit en het CBS duurzaam veilige wegen voor het verkeersveiligheidsbeleid categoriseren. Hiervoor kunnen gegevens van GPS-navigatiesystemen worden gebruikt. Ook mobiele telefonie kan hierin een rol spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven